Nieuws

Vakgroep cardiologie Isala ziekenhuis betreurt negatieve ervaringen hartpatiënten

Isala Zwolle
Isala Zwolle
Het Isala ziekenhuis heeft een brief geschreven aan zevenduizend hartpatiënten met een ICD (implanteerbare defibrillator) of pacemaker. In de brief schrijft de voorzitter van de vakgroep cardiologie Hans Bosker, dat hij het betreurt dat sommige hartpatiënten ontevreden zijn over hun medische behandeling. Het gaat daarbij om patiënten die zich door hun behandeld cardioloog onder druk gezet voelden om een ICD te nemen
Het is voor het eerst dat de afdeling cardiologie met een persoonlijk schrijven aan haar patiënten reageert op de negatieve storm aan publiciteit die de afdeling het afgelopen jaar te verwerken kreeg.

Negatieve publiciteit

De afdeling cardiologie ligt al langere tijd in de media onder vuur vanwege een scala aan vermeende problemen. Zo zou er sprake zijn van machtsmisbruik en een verziekte werksfeer op de afdeling. Ook zijn twee cardiologen geschorst vanwege het vermoeden dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan persoonlijk gewin middels exclusieve afspraken met leveranciers van pacemakers en ICD's.
Daar bovenop kwam vorige maand het negatieve nieuws dat sommige patiënten zich onder druk gezet voelden door hun behandelend cardioloog om een ICD (implanteerbare defibrillator) te laten plaatsen. Met name op dit laatste punt gaat de brief van de vakgroep voorzitter dieper in en valt een excuus te lezen aan de patiënten die zich onheus behandeld voelen.

Druk

“Een patiënt mag bij Isala nooit druk ervaren om voor een bepaalde behandeling te kiezen”, zo schrijft Bosker in de brief. “We kunnen ons daarom goed voorstellen dat deze patiënten met een naar gevoel terugkijken op hun ervaringen. In Isala beslissen artsen in teamverband wat de beste behandeling voor iemand is. Dat deze patiënten een nare ervaring overhouden aan hun behandeling vinden we erg vervelend en trekken we ons aan.”
Verder schrijft de vakgroep voorzitter dat er in zijn team wijzigingen in het personeel- en artsen bestand zijn doorgevoerd. Door alle problemen is er sprake van een achterstand in de controles voor mensen met een ICD of Pacemaker ontstaan. Die achterstand wordt op dit moment weggewerkt, waarbij mensen op basis van medische urgentie al dan niet als eerste aan de beurt komen voor hun controle afspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.