Nieuws

Familiebanden slachtoffer en medewerker rechtbank: zaak tegen vuurwerkgooier IJsselderby verplaatst

Onrust rond de IJsselderby, april vorig jaar. Er werden acht aanhoudingen verricht.
Onrust rond de IJsselderby, april vorig jaar. Er werden acht aanhoudingen verricht. © Persbureau Noord Oost Nederland
De rechtszaak die vandaag in Zwolle zou dienen tegen een 41-jarige man uit Zwolle die wordt verdacht van het gooien van vuurwerk tijdens de IJsselderby PEC Zwolle - Go Ahead Eagles in april 2022, is verplaatst. Een 11-jarig meisje raakte destijds gewond aan haar been.
De rechtszaak moet worden verplaatst naar de rechtbank van Assen omdat vandaag bleek dat een medewerker van de rechtbank Overijssel familie is van het 11-jarige slachtoffer.
De zaak dient nu op 14 juni.
Het meisje raakte gewond toen ze met haar moeder aan het veld stond te kijken naar de opkomst van de spelers. Op dat moment gooide een volwassen man zwaar vuurwerk naar beneden. "Het ontplofte anderhalve meter bij ons vandaan, wat voor imbeciel ben je", foeterde de moeder van het meisje in een uitzending van Onder de Loep, het programma dat tegenwoordig Plaat Delict heet.

Werkstraf vuurwerkgooiers

Twee andere Zwollenaren die ook werden verdacht voor het gooien met vuurwerk na de wedstrijd van PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles stonden gisteren al wel voor de rechter en kregen een werkstraf opgelegd. Een 46-jarige man werd veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Een 36-jarige Zwollenaar moet een taakstraf van 150 uur vervullen, waarvan eveneens de helft voorwaardelijk is opgelegd,.
Beide mannen moeten ook een schadevergoeding van 500 euro betalen aan een politieman, die gehoorschade opliep als gevolg van vuurwerk dat naar hem werd gegooid.
Het was al met al een onrustige editie van de IJsselderby, op 4 april vorig jaar. Na de wedstrijd hield de politie acht supporters van PEC Zwolle aan.

Supporters herkend

Tijdens de IJsselderby misdroegen aanhangers van PEC Zwolle zich. Toenmalig Go Ahead Eagles-doelman Andries Noppert werd bekogeld met muntjes en aanstekers. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Fans die achter het doel zaten, werden na afloop van het duel in groepjes het stadion uitgeleid door de politie. Op die manier konden verschillende supporters worden herkend en opgepakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.