Nieuws

Van bus tot bos: dit is de invloed van de provincie op jouw leven

De invloed van de provincie op jouw leven
De invloed van de provincie op jouw leven © RTV Oost/Marc Willighagen
Stopt er een bus in jouw dorp? Moet de N-weg op de schop? En komt er een windmolen bij je in de buurt? Het zijn vraagstukken waar je vast wel een mening over hebt. En waar je ook invloed op hebt, want woensdag mag je weer naar de stembus om te kiezen wie jouw stem mag laten horen in het provinciehuis. Dit is de invloed van de provincie op jouw leven.
De provincie gaat misschien wel over meer zaken dan je denkt. Reis je weleens met de bus van jouw dorp naar de stad? In het provinciehuis in Zwolle wordt bepaald welke bussen er rijden in Overijssel. En dat je sinds eind 2017 met een snellere, comfortabele trein van Zwolle naar Enschede kunt reizen, is te danken aan investeringen van de provincie.
Vind je de N-weg aan de rand van jouw woonplaats maar gevaarlijk en wil je dat er maatregelen genomen worden? Dan moet je daarvoor bij de provincie zijn, die de weg beheert.

Stikstof

Het ging de afgelopen tijd ook veel over stikstof. De provincie moet wat doen aan die stikstofuitstoot, bijvoorbeeld door boeren uit te kopen. Daarvoor ligt inmiddels een omvangrijk pakket aan maatregelen op tafel. Want 'Zwolle', waar het provinciehuis staat, is verantwoordelijk voor de natuur, de planten en de dieren in Overijssel, zodat jij bijvoorbeeld met de hond door het bos kunt wandelen.
En wat gaat er gebeuren met de tientallen paasvuren in Overijssel? De traditie behouden, inkrimpen of helemaal mee stoppen? Die keuze is aan de provinciale politiek.
De invloed van de provincie op jouw leven in 2 minuten uitgelegd:

Windmolens en zonneparken

Waar komen windmolens of zonneparken? Ook dat bepaalt de provincie. Ze kan zelfs gemeenten, die tegen de komst van windmolens zijn, overrulen. Zo wil de provincie grote windturbines plaatsen in het grensgebied bij De Lutte, een plan waar omwonenden fel op tegen zijn. Voorstanders van windenergie wijzen erop dat er in Twente nog geen enkele windmolen staat.
De woningnood is ook zo'n hot item. De komende jaren wil de provincie zo'n 90.000 woningen bijbouwen. Waar komen die nieuwe woonwijken? En moeten daarvoor bijvoorbeeld landbouwgebieden 'opgeofferd' worden? De provincie hakt de knopen door om ervoor te zorgen dat woningen, bedrijventerreinen en natuurgebieden elkaar niet in de weg zitten.
Windmolens in Nieuwleusen
Windmolens in Nieuwleusen © RTV Oost/ Max van Olst

Almelo-De Haandrik

En wat gaat er gebeuren met de honderden verzakte huizen rondom kanaal Almelo-De Haandrik? Moeten bewoners volledig schadeloos worden gesteld of moeten ze maar een deel van de kosten vergoed krijgen? Ook dat wordt besloten in het provinciehuis.
Daarnaast zet de provincie zich in voor het behoud van de cultuur. Dat er steeds meer kerken in Overijssel leegstaan, terwijl omwonenden allerlei plannen met het gebouw hebben, is de provincie een doorn in het oog. Concreet voorbeeld? De kerk in Broekland, waar de gemeenschap er het dorpshuis van wil maken.
Een gestutte woning langs Kanaal Almelo-de Haandrik.
Een gestutte woning langs Kanaal Almelo-de Haandrik. © RTV Oost

Toezicht op gemeenten

In het provinciehuis in Zwolle wordt ook gekeken of de 25 gemeenten in Overijssel hun zaken op orde hebben. Zo controleert de provincie jaarlijks of de gemeenten hun financiën op orde hebben. De gemeente Haaksbergen stond bijvoorbeeld jarenlang onder toezicht.
Het zijn zo maar wat voorbeelden van zaken die van invloed kunnen zijn op jouw leven. En door te gaan stemmen, kun je een beetje invloed uitoefenen op het beleid van al die zaken.
Nog geen idee wat je moet stemmen? Vul dan hier ons Kieskompas in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.