Nieuws

Eén van de belangrijkste thema's voor de waterschapsverkiezingen: de grondwaterstand

De waterschapsverkiezingen nou niet de meest sexy verkiezingen van het land, maar het gaat wél ergens over. De grondwaterstand bijvoorbeeld: een onderwerp dat van groot belang is voor boeren en de natuur. En daar zijn de meningen dan ook sterk over verdeeld.
Twee partijen die gekozen willen worden voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) denken heel verschillend over het thema. "Wat ons betreft moet het echt maatwerk zijn", vertelt Nicole Koks die namens BoerBurgerBeweging (BBB) lijsttrekker is voor het WDOD. "Er moet zeker gekeken worden naar de voedselproductie, maar we moeten ook kijken naar wat nou goed is voor een bos of de natuur."
En met die natuur kan het wel een stuk beter, legt Marion Wichard uit van de partij Water Natuurlijk. Bij een peilbuis op landgoed De Horte bij Dalfsen, is te zien hoe laag het grondwater daar staat, namelijk 125 centimeter onder de grond. "Eigenlijk zou het bijna een meter hoger moeten staan. Nu krijgen veel bomen te weinig water en dat is funest." Volgens Wichard worden deze week verschillende bomen in het gebied gekapt die ziek zijn geworden. "Bomen van soms meer dan honderd jaar oud. Dat is echt zonde."

Regen

In Lettele, op een boerderij waar onder rijen wit plastic de asperges groeien, vertelt Nicole Koks dat we nog steeds een wateroverschot hebben. "Het regent meer dan we kunnen gebruiken, dus dat is op zich goed. Wel zien we vaker dat er droge periodes zijn. En als het regent, dat het ineens heel hard regent. We moeten proberen het water door middel van innovatieve toepassingen beter beter vast te houden." Als voorbeeld noemt ze rabat bosbouw, waarbij tussen rijen bomen greppels worden gegraven waarin water kan staan.
Volgens Marion Wichard van Water Natuurlijk zal het lastig zijn om het water van flinke buien goed te laten doordringen in grond die helemaal dichtgereden is. "Dat maakt ook weer dat die bodem minder vruchtbaar wordt." Belangrijk vindt Koks van BBB in elk geval dat de voedselproductie op peil blijft. "Dat is echt een speerpunt."
Genoeg keuzes op 15 maart bij de waterschapsverkiezingen

Keuzes

En zo valt er genoeg te kiezen tussen sowieso deze twee partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Maar ze benadrukken allebei dat samenwerking belangrijk is. Koks: "Coalitie vormen betekent dat we met elkaar moeten komen tot een juiste vier jaar." Wichard benoemt: "Waar het uiteindelijk om gaat, is dat we gezamenlijk oplossingen gaan bereiken. Dus ik hoop heel erg dat we ook na 15 maart niet de verschillen benadrukken maar kijken wat nodig is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.