Nieuws

In hoger beroep 16 jaar cel voor moord op Enschedese Sarah Kolenberg

Sarah Kolenberg uit Enschede werd op brute wijze om het leven gebracht.
Sarah Kolenberg uit Enschede werd op brute wijze om het leven gebracht. © Facebook Sarah Kolenberg
Hoewel er twijfels waren gerezen over zijn eerdere veroordeling, is de minnaar van de vermoorde Sarah Kolenberg uit Enschede in hoger beroep andermaal veroordeeld. Het gerechtshof oordeelt dat er sprake is van moord. Al krijgt de Enschedeër wel een andere straf: 16 in plaats van 20 jaar celstraf.
Sarah Kolenberg werd eind augustus 2017 in haar eigen woning met extreem veel geweld om het leven gebracht. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer meer dan veertig keer met een metalen voorwerp op het hoofd was geslagen en de woning was één groot bloedbad.
Hoewel de straf lager uit lijkt te vallen, is dat in de praktijk niet zo. Door vernieuwde wetgeving zit de verdachte onder de nieuwe regeling acht maanden langer vast dan bij zijn vorige straf.

Stiekeme relatie

Kort daarop al werd haar minnaar aangehouden. De man was die ochtend in de woning geweest. Naar eigen zeggen om de relatie te verbreken.
De getrouwde man en Sarah hadden ruzie gekregen. Reden was dat Sarah zwanger was. Ze vermoedde van haar minnaar. Die was op zijn beurt kwaad daarover omdat het ging om een buitenechtelijke verhouding. Later bleek overigens dat Sarah zwanger was van iemand anders.

Nep-piloot

De twee hadden via een datingsite een relatie gekregen. De man presenteerde zich als KLM-vlieger uit de regio Rotterdam. In werkelijkheid had de minnaar deze naam verzonnen, was hij getrouwd, had twee kinderen, woonde in Enschede en werkte als beveiliger.

Alibi

De minnaar werd in eerste aanleg door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot twintig jaar cel. Onder meer omdat hij geen alibi had voor het tijdstip van het misdrijf.
Zoals eerder gemeld, rezen tijdens het hoger beroep echter twijfels over de eerdere bewijzen. Zo bleek uit nieuw onderzoek - op verzoek van de advocaten Umut Ural en Nazan Tanoglu - onder meer dat het slachtoffer mogelijk ook later die dag kon zijn overleden of zelfs in de daaropvolgende nacht. Tijdstippen waarvoor de minnaar wél een alibi had.
Bovendien, zo stelden de advocaten, als het huis dan één groot bloedbad was: hoe kan het dan dat er in de auto van hun cliënt geen bloedsporen werden aangetroffen? Justitie bleef ook in hoger beroep van mening dat de minnaar Sarah van het leven had gebracht en eiste andermaal twintig jaar cel.

Motief

Het gerechtshof komt eveneens tot de conclusie dat de minnaar verantwoordelijk is voor de dood van Sarah. Daarbij baseert het Hof zich onder meer op forensische sporen van de verdachte, die in de woning zijn aangetroffen. Bovendien had de man een duidelijk motief. Uit appgesprekjes bleek dat de ruzie tussen hem en Sarah behoorlijk hoog was opgelopen. De Enschedeër was bang dat zijn dubbelleven aan het licht zou komen.
Het Hof acht bewezen dat de man een vooropgezet plan had om Sarah van het leven te beroven. Maar vindt een lagere celstraf op z'n plaats: 16 in plaats van 20 jaar. Dit omdat door nieuwe wetgeving veroordeelden in de praktijk sowieso al langer achter de tralies moeten doorbrengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.