Nieuws

McDonald's mag in centrum Deventer, maar onder strikte voorwaarden

McDonald's mag in centrum Deventer onder strikte voorwaarden
McDonald's mag in centrum Deventer onder strikte voorwaarden © .ANP / Hollandse Hoogte / Bart Stoutjesdijk
Er mag een McDonald’s in de binnenstad van Deventer komen, maar alleen onder strikte voorwaarden. Zo moet de beoogde vestiging aan de Keizerstraat om tien uur 's avonds dicht en moet de geur- en afvaloverlast beperkt worden.
Voordat de voorwaarden van de vestiging van de fastfoodzaak definitief worden, legt het college van Burgemeester en Wethouders nog wel haar standpunt voor aan de gemeenteraad. Ook al neemt het college uiteindelijk het definitieve besluit.

Afspraak omwonenden

McDonald’s wil de zaak openen op de hoek van de Keizerstraat, Walstraat en de Brink. De gemeente kan hieraan meewerken als het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Het college wil dan wel dat de fastfoodketen aan strenge voorwaarden voldoet.
Zo moet de vestiging al om tien uur ’s avonds sluiten, terwijl veel andere eetgelegenheden ruimere openingsmogelijkheden hebben. De vroegere sluitingstijd is er mede op verzoek van omwonenden gekomen.
Ook mag er geen terras komen en moet er een installatie gebruikt worden met een beperkt aantal pijpen op het dak, om zo de overlast door etenslucht te voorkomen. Verder stelt de gemeente ook eisen aan de uitstraling van het pand. Ook mag de McDonald’s maar beperkt reclame-uitingen aanbrengen.
McDonald’s gaat met een eigen afvalbrigade het zwerfafval verwijderen in de ruime omgeving van de vestiging. Ook zet het bedrijf fietscoaches in die mensen verwijzen naar plaatsen waar ze hun fiets kunnen parkeren.

Gezond

Hoewel Deventer mensen wil helpen gezonder te leven, kan de gemeente naar eigen zeggen de vestiging niet zomaar tegenhouden als het dat zou willen. "Gemeentes mogen niet op basis van een menukaart besluiten om een vestiging wel of niet toe te staan", laat wethouder Thomas Walder weten. "
Dat geldt niet alleen voor de McDonald’s, maar voor alle bedrijven en winkels die voedsel verkopen, zoals snackbars, snoepwinkels, supermarkten, restaurants en ijssalons. Gemeenten hebben daar wettelijk geen mogelijkheden voor."
De consultatie van de gemeenteraad vindt naar verwachting in april en mei plaats via een of meerdere raadstafels. Daarbij is gelegenheid tot inspreken. Daarna wordt een definitief besluit genomen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.