Nieuws

Feest voor koor Caecilia in Zwolle: 150-jarig bestaan wordt gevierd met onder meer Matthäus Passion

Koor Caecilia uit Zwolle bestaat 150 jaar
Koor Caecilia uit Zwolle bestaat 150 jaar © RTV Oost / Sarah de Geest
Elk jaar is het een bijzondere periode, zo voor Pasen. Dan wordt er druk gerepeteerd voor de Matthäus Passion door toonkunstkoor Caecilia in Zwolle. Dit jaar is het extra bijzonder, omdat het koor 150 jaar bestaat. En al 150 jaar is het een groot succes. Op dit moment heeft Caecilia zo'n 90 leden die allemaal op het podium staan als de Matthäus Passion wordt uitgevoerd. En daar komen altijd nog gast-leden bij, die alleen bij dit spektakel meedoen en het aantal ruim over de honderd tillen.
Donderdagavond 19.30 uur. In de aula van de Vrije School aan de Bachlaan in Zwolle druppelen de koorleden binnen. Sommigen hebben een kussentje onder de arm om tijdens de repetitie op te zitten. Anderen hebben alleen een boek mee met daarin teksten en noten. Een opvallende verschijning is de zeer slechtziende sopraan Patricia Bron. Ze komt binnen met haar blindenstok en heeft haar tekst in braille.
"Dat maak ik zelf. Ik werk de teksten thuis uit op de computer en dan zet ik het om in braille. Zo kan ik de tekst goed oefenen." Op de vraag of dat niet veel werk is voor een hobby, wordt lachend geantwoord. "Muziek is zo prachtig." Niks is dus teveel.
Patricia Bron tijdens de repeities
Patricia Bron tijdens de repeities © RTV Oost / Sarah de Geest
Het koor is dus 150 jaar geleden ontstaan. Het was een fusie van allemaal verschillende koren in Zwolle. In de hoogtij-jaren had Caecilia wel 200 leden, nu zitten ze ongeveer op de helft. Dat komt volgens één van de leden omdat er nu veel te kiezen valt.
Maar -zo wordt er beweerd- wie voor Caecilia kiest, kiest voor kwaliteit. Niet iedereen mag zomaar meedoen. En ook als je eenmaal bij het koor zit, betekent dat niet dat je mag blijven zo lang je wil. Om de zoveel tijd moet je een soort examen doen. Je moet laten horen wat je kunt. En is dat niet genoeg, dan wordt er afscheid van je genomen.
Zwols koor Ceacilia bestaat 150 jaar

Meer dan een hobby

Bij Jellie Rijlaarsdam gaat het al 42 jaar goed. Ze is diegene die het langst lid is. "Mijn man zegt wel eens: als voor jou het zingen stopt bij Caecilia, dan heb ik geen leven meer. Het is namelijk niet alleen hobby, je doet iets samen. Samen leef je toe naar de uitvoeringen en dat is geweldig."
Over het algemeen zijn de koorleden wat ouder. Harriët van de Ruitenbeek haalt de gemiddelde leeftijd wat naar beneden. Ze is 22 en heeft bewust voor dit koor gekozen. "Dat komt vooral door het klassieke repertoire. Ik vind het gezellig tussen de mensen die ouder zijn. Ik kan helemaal mezelf zijn en kan mijn ei kwijt."
Ik vind het gezellig tussen de mensen die ouder zijn, ik kan helemaal mezelf zijn en kan mijn ei kwijt.
Harriët van de Ruitenbeek is met 22 jaar één van de jongste koorleden

Wachtlijst

Net als andere koren heeft dit toonkunstkoor geldzorgen. Daarom wordt er de komende periode meer opgetreden en is de plek om te repeteren ingeruild voor een goedkopere. En waar andere koren moeten stoppen omdat er geen nieuwe aanwas is, staan ze bij dit koor uit Zwolle juist op een wachtlijst om erbij te mogen.
Kan Caecilia nog 150 jaar door? Koorlid Peter Laarakker, die zich heeft verdiept in de geschiedenis, weet het niet zeker. Het repertoire is volgens hem van alle tijden. "De liefde voor de muziek is er nog steeds. Maar het is de vraag of de jeugd van nu ook zich wil blijven verenigen in een koor. En zoals ik iemand heb horen zeggen: als de wereld vergaat, doet Bach het licht uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.