Nieuws

Overijsselse demonstranten onderweg naar Den Haag

Idse en Hayo onderweg naar Den Haag
Idse en Hayo onderweg naar Den Haag © RTV Oost/ Jauke Boerdam
In Den Haag zijn vandaag meerdere demonstraties. Actiegroep Extinction Rebellion wil een deel van de snelweg A12 gaan bezetten uit onvrede over het klimaatbeleid. Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland hebben een demonstratie aangekondigd in het Zuiderpark tegen onder andere het stikstofbeleid. De demonstranten komen uit het hele land, ook vanuit Overijssel. Verslaggever Jauke Boerdam volgt een aantal van hen.
Hayo* (55) en Idse* (63) uit Twente zijn het wel gewend om actie te voeren. Al is het voor beiden alweer een tijdje geleden. “Ik denk altijd wel goed na over wat we kunnen verwachten aan tegenstand,” legt Hayo uit.
“Er gaan verhalen over dat de politie waterkanonnen in gaat zetten, dus ik heb een extra setje kleding mee en een regenbroek.” Vandaag is voor hem een extra spannende dag. Zijn schoondochter kan vandaag bevallen van haar eerste kindje. “Dan word ik voor de tweede keer opa.”

Samen in de trein

Idse stond afgelopen zondag met tranen in zijn ogen voor de camera van RTV Oost. “Ik heb in mijn leven één zoon gekregen. En ook ik ben opa.” Hij wil zich niet voorstellen in wat voor een wereld zijn kleinkinderen gaan opgroeien. Als puber dacht hij al na over het milieu en alle bijhorende problemen.
Dan lopen er twee boerenparticipanten door de coupé waar zeker tien milieuactivisten zitten. Er wordt breed naar elkaar gegrijnst. “Tja, de trein komt vast heel vol te zitten vandaag,” grinnikt een andere activist.

Voor- en tegenstanders in één coupé

Dan volgt een mededeling van de machinist: “Willen de mensen in de stiltecoupé zich echt stil gaan houden?” Dat gaat over ons. We besluiten te verkassen. Twee dames uit Enschede met rode zakdoeken maken in de volgende coupé plaats vrij voor Hayo en Idse. “FDF heeft ook mensen uitgenodigd die het niet eens zijn met het beleid. Nou, dat zijn wij.” En zo zitten voor en tegenstanders van de beleidsplannen naast elkaar in de trein.
Op elk station stappen nieuwe actievoeders in de trein. Tessel Hofstede uit Olst stapt met een groepje in. Zij heeft vorige week een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de A12 bij Den Haag. Ze gaat daarom de snelweg niet op, maar zal langs de rand van de verdiepte weg gaan staan.

"Gewend aan weinig ruimte"

Bij Apeldoorn zit de trein bomvol. Idse is het wel gewend om weinig ruimte te hebben. “Ik woon in een tinyhouse van dertig vierkante meter.” Zijn huis staat op wielen en hij is opstartboer bij projecten van Herenboeren. Daarom rijdt hij met zijn huis door het hele land.
Verslaggever Jauke Boerdam volgt een aantal demonstranten tijdens hun reis en verblijf in Den Haag. Ze doet in meerdere berichten verslag van het verloop van de demonstraties in de hofstad.
* Volledige namen zijn bij de redactie bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.