Nieuws

Van der Plas over dreiging: "Ik wil gewoon mijn werk kunnen doen"

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB)
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) © RTV Oost
Caroline van der Plas heeft gisteravond een debat in Veenendaal vroegtijdig verlaten. Volgens de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging was er "dreiging vanuit de zaal" waardoor zij zich niet meer veilig voelde. De politica uit Deventer was in Veenendaal om deel te nemen aan het Nationaal Plattelandsdebat, georganiseerd door boerenorganisatie Agractie.
Van der Plas was één van de sprekers en zat op het podium. In de loop van de avond stond ze op en verliet het podium. In het Radio Oost-programma Weekend Overijssel blikte Van der Plas terug op het voorval: "Er was een situatie in de zaal, waardoor ik mij niet meer veilig voelde. Over wat er precies is gebeurde kan en mag ik niets zeggen."
Ze baalt stevig van het voorval: "Ik wil gewoon mijn werk kunnen doen."

"Wil gewoon mijn werk doen"

Volgens Van der Plas hoort dreiging tegenwoordig blijkbaar bij het werk van een politicus: "Je er tegen wapenen, dat kan bijna niet. Ik ga uit van het goede in mens, maar er blijken steeds vaker mensen te zijn die het nodig vinden om jou te bedreigen of te intimideren." Het geeft haar een dubbel gevoel: "Ik wil graag benaderbaar zijn, maar dat wordt je wel steeds moeilijker gemaakt."
Eerder liet Van der Plas al weten niet naar de voor vandaag aangekondigde boerenprotesten in Den Haag te gaan. Ook dat had te maken met veiligheidsrisico's: "Het was voor mij te onoverzichtelijk, met duizenden mensen. Maar gisteravond (in Veenendaal, red) zat ik in een afgesloten zaal. Dan denk ik, kan dit straks ook niet meer?"

Grootste in Overijssel

Dat BBB in de peilingen van meerdere provincies bovenaan staat, is voor Van der Plas bijna niet te geloven. "Het is een signaal van de burger dat ze vertrouwen hebben in ons. Ik moet mijzelf af en toe knijpen, van, jeetje straks worden we de grootste!" Ze ziet in de peilingen waardering en erkenning voor haar Kamerlidmaatschap van de afgelopen twee jaar: "We zijn niet meegegaan in de spelletjes en hebben geen gekke dingen gedaan."
Scherp zijn, netjes blijven en het eigen verhaal vertellen. Dat is volgens de politica de kracht van BBB: "Dik 95 procent van de Nederlanders zijn gewone mensen. Die herkennen zich in ons en dat is hartstikke mooi."
Van der Plas houdt er rekening mee dat haar partij bij de aankomende verkiezingen voor Provinciale Staten de grootste partij in Overijssel zal worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.