Nieuws

Demonstraties in Den Haag: "De waterkanonnen zijn gearriveerd"

Verslaggever Jauke Boerdam is vandaag op pad met Hayo* (55) en Idse* (63) uit Twente. Zij demonstreren in Den Haag tegen het klimaatbeleid van het Kabinet, samen met Extinction Rebellion. Zij gaan een deel van de snelweg A12 bezetten. In een ander deel van de stad voeren Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland actie tegen onder andere het stikstofbeleid. In meerdere berichten doen we verslag van het verloop van de demonstraties.
We zijn met de trein aangekomen in Den Haag en richting de tunnelbak van de A12 gelopen. Ondanks dat het de demonstranten is verboden om de snelweg te blokkeren, is dat wel de bedoeling. Zover komen we niet. De demonstranten worden tegengehouden door een politieafzetting met paarden.
De demonstranten besluiten af te wachten. Ineens horen we muziek en wordt er een concert gegeven. Het blijkt de 2e symfonie van Beethoven te zijn. Tijdens het optreden verschijnen er voor ons twee grote wagens: de waterkannonnen zijn gearriveerd.

"We blijven zitten"

Dat er waterkanonnen verschijnen is geen verrassing, dat was vooraf al aangekondigd. De wagens komen zo te zien uit Duitsland, het woord 'polizei' is duidelijk leesbaar. Hayo en Idse hadden al rekening gehouden met de komst van de wagens en hebben er speciaal kleding voor meegenomen.
Beide heren hebben zich omgekleed voor de waterkanonnen
Beide heren hebben zich omgekleed voor de waterkanonnen © RTV Oost/ Jauke Boerdam
"Dit hebben we nog nooit meegemaakt, dus we weten niet zo goed hoe het zal gaan. Maar we zijn van plan om te blijven zitten." zeggen ze, terwijl ze zich stevig aankleden. De wagens blijven voorlopig staan waar ze staan en komen niet in actie.

"We worden waarschijnlijk weggespoten"

Of de waterkanonnen daadwerkelijk ingezet zullen worden is afwachten. Bang om opgepakt te worden zijn beide heren niet. "We verwachten dat we weggespoten zullen worden. Maar het is even afwachten wat er nu gaat gebeuren."
De waterkanonnen zijn inmiddels volgeplakt met proteststickers
De waterkanonnen zijn inmiddels volgeplakt met proteststickers © RTV Oost/ Jauke Boerdam
Dat Idse en Hayo in de 'vuurlinie' dreigen te komen, vinden de heren geen probleem. Veel actievoerders hadden gehoopt dat er een splitsing gemaakt zou worden tussen de actievoerders en de sympathisanten. "Dat wij de tunnelbak in zouden gaan en dat de anderen ons vanaf de zijkant zouden kunnen steunen. Maar nu staat iedereen door elkaar. Hopelijk weerhoudt het de politie om hard op te treden."
Update: De politie heeft de actievoerders op de A12 tot vijf uur de tijd gegeven om de snelweg te verlaten. Een groot deel heeft dit niet gedaan, waarna het waterkanon is ingezet. Rond zeven uur zijn Idse en Hayo samen met ongeveer 200 andere activisten gearresteerd en zijn ze met natte kleding in de bus afgevoerd naar het politiebureau. "Gelukkig spoten ze niet heel hard," vertelt Idse aan de telefoon. " Het was duidelijk alleen om te treiteren, zodat we weg zouden gaan. Maar we gingen niet. Dus werden we meegenomen. Alleen mijn benen zijn nat en ik ga straks even van broek wisselen." Beide heren hebben besloten hun identiteitsbewijs te tonen, waardoor ze na de busrit weer vrij zijn om te gaan. "Mooie dag, nu lekker naar huis."
Uiteindelijk is het waterkanon alsnog ingezet
Verslaggever Jauke Boerdam volgt een aantal demonstranten tijdens hun reis en verblijf in Den Haag. Ze doet in meerdere berichten verslag van het verloop van de demonstraties in de hofstad.
* Volledige namen zijn bij de redactie bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.