Nieuws

Eerste kievitsei van het jaar opnieuw gevonden in Overijssel

Het gevonden ei, tussen de sneeuw, bij Hasselt
Het gevonden ei, tussen de sneeuw, bij Hasselt © Landschap Overijssel
Voor het tweede jaar op rij is het eerste kievitsei van Nederland gevonden in Overijssel. Het ei is gevonden in het Staphorsterveld bij Hasselt. Klaas Binnendijk is de gelukkige die het ei heeft gevonden.
Dat het eerste ei werd gevonden kwam voor Marja van Harten, van Landschap Overijssel, als een verrassing: "Ik had niet verwacht dat de kievit nu al eieren zouden leggen. Zo warm is het immers nog niet."
Toch kwam het telefoontje met de vondst vanmorgen om 10.45 uur binnen bij Landschappen NL. Maar daarmee was de kous nog niet af.

Officiële keuring

"Als zo'n telefoontje binnenkomt, dan gebeurt er van alles. Zo moet het ei eerste beoordeeld worden én officieel gekeurd.", vertelt Van Harten. "Je wilt niet dat het om een ei van vorig jaar gaat."
Het ei zakte naar de bodem en bewijst daarmee vers te zijn
Het ei zakte naar de bodem en bewijst daarmee vers te zijn © Landschap Overijssel
Die officiële keuring bestaat onder andere uit een watertest: "Het ei wordt beoordeeld op kleur én of het vers is. Dat doen we door het ei in een bakje water te leggen. Als het langzaam naar de bodem zakt is het vers. Blijft ie drijven, dan is het een oud ei. Gelukkig zakte deze langzaam naar beneden."

Slecht nieuws voor Willem-Alexander

Mocht koning Willem-Alexander zich na het lezen van dit bericht al zitten te verheugen op het eerste ei, dan hebben we slecht nieuws. De traditie dat het eerste kievitsei aan de koning (of koningin) wordt aangeboden is verleden tijd.
"Dat gebeurde vroeger inderdaad. Dan kreeg de vinder ook een officiële dankbrief, maar die tijd is voorbij. Omdat de kievit wel wat hulp kan gebruiken doen we dat al jaren niet meer. We beoordelen het ei, maken een foto en leggen het dan netjes weer terug in het nest." lacht Harten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.