Nieuws

Ook in hoger beroep 23 jaar cel voor doodschoppen Martine (20) in Lissabon

Martine kwam in de Portugese hoofdstad Lissabon door geweld om het leven.
Martine kwam in de Portugese hoofdstad Lissabon door geweld om het leven. © Familie Martine.
Nadat Damian M. (23) in eerste aanleg door de rechtbank in Lissabon werd veroordeeld tot 23 jaar celstraf, heeft ook de Portugese hoger-beroeprechter deze straf gehandhaafd. De rechter acht bewezen dat Damian M. verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Martine (20). Het tweetal had in Enschede een relatie en emigreerde naar Lissabon, waar het vervolgens mis ging.
Damian M. moest zich oktober vorig jaar voor de rechtbank in Lissabon verantwoorden voor de brute dood van zijn vriendin Martine. Hij noemde de fatale mishandeling "het stomste wat ik ooit heb gedaan", maar benadrukte dat hij nooit de bedoeling had om Martine te doden.
Damian M. woonde de eerste rechtszaak via een videoverbinding bij.
Damian M. woonde de eerste rechtszaak via een videoverbinding bij. © RTV Oost / Ernst Schade
Ontkennen dat hij haar had mishandeld, had ook weinig zin. Want behalve dat Damian het bloed van Martine letterlijk nog aan zijn knokkels had, hadden ooggetuigen gezien hoe hij haar even daarvoor met grof geweld te lijf was gegaan.
Daarbij sloeg en schopte Damian veelvuldig in op de frêle Martine. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze de volgende dag aan haar verwondingen bezweek.

Internationaal nieuws

Het misdrijf in augustus 2021 was destijds internationaal nieuws. Het slachtoffer kwam als Yu Lin op tweejarige leeftijd vanuit China naar Nederland. Nadat ze Martine werd gedoopt, groeide ze op in een Twents gezin. In alles vond ze in Nederland haar draai, alleen wilde het op school maar niet lukken.
Onderzoek toonde later aan dat ze minder begaafd was. Volgens haar ouders Ellis en Willem vormde Martine dan ook een gemakkelijke prooi voor haar nieuwe vriendje Damian, dat ze ervan verdachten dat hij er "loverboypraktijken" op nahield, zo vertelden ze eerder uitgebreid tegenover RTV Oost.
Martines ouders hebben destijds nog wel uit alle macht geprobeerd te voorkomen dat het stel naar Portugal zouden verhuizen, maar in een onbewaakt ogenblik zagen de twee kans hun koffers te pakken, waarop ze spoorslags vertrokken.

Op straat gezet

De twee probeerden in Lissabon een nieuw bestaan op te bouwen, maar dat verliep uiterst moeizaam. Ze woonden voornamelijk in hostels, maar werden vanwege hun ruzies en de lawaaioverlast waarmee dat gepaard ging meerdere keren op straat gezet. De zoveelste ruzie ontaardde in de fatale mishandeling.
De rechtbank sprak in het vonnis van "extreem huiselijk geweld met de dood tot gevolg" en veroordeelde hem tot 23 jaar celstraf. M. kon zich echter niet vinden in de hoogte van de straf. Vooral omdat hij naar eigen zeggen nooit de intentie had om Martine te doden.

23 jaar cel in

De rechter in hoger beroep komt eveneens tot het oordeel dat M. verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Martine en handhaafde de straf van 23 jaar cel.
Volgens het Portugese recht wordt de mishandeling juridisch aangemerkt als 'huiselijk geweld'.

Schadevergoeding

Ook de schadevergoeding van 100.000 euro, die Damian aan ouders Ellis en Willem moet betalen, werd overgenomen. Om herhaling te voorkomen, moet M. zich laten behandelen, zo blijkt uit het Portugese vonnis.
Bovendien draait Damian op voor de nota van het ziekenhuis die 14.766,73 euro bedraagt.
De nabestaanden zijn inmiddels ingelicht over de straf. "De familie is vooral blij en opgelucht dat de 23 jaar celstraf in hoger beroep hetzelfde is gebleven", aldus Selma Hoekstra, die optreedt als woordvoerster namens Martines ouders Ellis en Willem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.