Betaald voetbal

De Oosttribune Podcast: "Zelfs zonder te fluiten slaagt Kamphuis erin iedereen te frustreren"

Jochem Kamphuis
Jochem Kamphuis © ANP
De eerste uitzege in maanden voor FC Twente, arbiter Jochem Kamphuis die Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk liet uitdraaien op een heuse sneeuwsoap, een erg knappe zege van PEC Zwolle bij Willem II en Heracles Almelo dat vurig jaagt op de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie. Kortom, aan gespreksstof geen gebrek voor RTV Oost-verslaggevers Nico Wantia en Tijmen van Wissing in aflevering 153 van De Oosttribune Podcast.
FC Twente wist voor het eerst sinds 23 oktober vorig jaar weer eens te zegevieren op vreemde bodem. In Sittard won de ploeg van trainer Ron Jans met 0-3 van Fortuna. Manfred Ugalde was de gevierde man aan Twentse zijde. De spits, die de voorkeur kreeg boven routinier Ricky van Wolfswinkel, scoorde twee keer.

Logische keuze

"Ik vind het best wel een logische keuze", meent Van Wissing. "Niet dat Ugalde tijdens wedstrijden op de deur klopte, maar Jans zei dat hij het in trainingen alleraardigst doet. En hij werkt elke dag met die jongen. Achteraf kun je wel zeggen dat het een uitstekende beslissing was. Al denk ik ook weer niet dat Ugalde nu voor de rest van het seizoen de spits van FC Twente is."

Clown van de Week

Afgelast, dan toch voetballen en uiteindelijk alsnog een definitieve streep. Lange tijd was het onbekend of de bal überhaupt zou gaan rollen in De Adelaarhorst. Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf zelfs zijn zegen, maar na de warming-up bleek het veld toch onbespeelbaar en werd het duel tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk definitief afgelast.
"De afgelopen weken was Kamphuis twee keer onze Clown van de Week. Vorige week krijg hij echter te horen dat we voor Joey Kooij kozen. Volgens mij zat Kamphuis dat niet lekker. En dan krijgt hij ook nog eens geen wedstrijd in het weekend. Maar op de één of andere manier heeft Kamphuis het voor elkaar gekregen om alsnog Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk te krijgen", klinkt het verbaasd uit de mond van Wantia.
"Volgens mij doet Kamphuis het er gewoon om", vult Van Wissing aan. "Zelfs zonder te fluiten krijgt hij het toch weer voor elkaar dat iedereen gefrustreerd naar huis gaat. Ieder weldenkend mens had rond de klok van zes uur gezegd: hier gaan we niet voetballen. Maar nee hoor, Kamphuis laat 10.000 man voor Jan Lul naar De Adelaarshorst komen."
Tijdens de warming-up werd als snel duidelijk: voetballen is geen optie in Deventer
Tijdens de warming-up werd als snel duidelijk: voetballen is geen optie in Deventer © Orange Pictures

Medunjanin maakt indruk

Na de belangrijke en knappe 2-3 zege op Willem II moet PEC Zwolle vanavond alweer aan de bak. Op De Vijverberg is het in vorm verkerende De Graafschap de tegenstander. "Ik verwacht wel dat Zwolle daar gewoon gaat winnen", zegt Wantia.
Of er in Doetinchem opnieuw een hoofdrol is weggelegd voor ervaren rot Haris Medunjanin is nog maar de vraag. De 38-jarige linkspoot was tegen Willem II opnieuw goud waard voor PEC. Maar of hij ook twee zware duels in zo'n korte tijd kan spelen moet blijken. "Medunjanin is als goede wijn", stelt Wantia, die direct bijval krijgt van zijn collega. "Beter zelfs! Ik ben echt onder de indruk van Medunjanin. In het begin dacht ik: wat moet PEC toch met hem. Maar hij is enorm belangrijk."
"Haris Medunjanin is beter dan goede wijn"
"Haris Medunjanin is beter dan goede wijn" © Orange Pictures

Getergd Heracles Almelo

In Almelo zal men met de nodige spanning voor de buis zitten om te zien hoe titelconcurrent PEC het ervan afbrengt tegen De Graafschap. Het gat der beide clubs is slechts drie punten. En het doelsaldo kan weleens doorslaggevend worden in de strijd om de titel. Dat PEC vorige week met maar liefst 13-0 won van FC Den Bosch zit men bij Heracles dan ook niet lekker.
"Lammers kan niet wachten totdat FC Den Bosch naar Erve Asito komt, op zondag 26 maart. Dat heeft hij nu al wel een paar keer laten doorschemeren. Want van die 13-0 van PEC is Lammers wel wat ontdaan geweest. Ik denk dat FC Den Bosch zo'n ongenadig hard pak slaag gaat krijgen van Heracles. Ze hebben echt zin om die Brabanders te vermorzelen."
Heracles-trainer John Lammers kan niet wachten om FC Den Bosch op te rollen
Heracles-trainer John Lammers kan niet wachten om FC Den Bosch op te rollen © Orange Pictures

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.