Nieuws

Thomas schrikt van gebrekkige kennis: "Studenten weten niet wat links of rechts is"

De studenten Thomas (19) en Nanna (17) proberen zoveel mogelijk medestudenten naar de stembus te krijgen
De studenten Thomas (19) en Nanna (17) proberen zoveel mogelijk medestudenten naar de stembus te krijgen © RTV Oost
Enkele studenten van de Hogeschool Saxion in Enschede deden dinsdag een laatste poging om hun medestudenten op woensdag naar de stembus te krijgen. Met interviews en vragenlijsten werden studenten aan het nadenken gezet. "Dat is wel nodig, want de politieke kennis onder studenten is erg slecht," merkt eerstejaars student Thomas Stevelink.
"Wij vinden dat jongeren geïnformeerd moeten zijn over bepaalde politieke partijen en wij vinden het belangrijk dat er ook naar hun geluisterd wordt", legt Thomas uit. De 19-jarige student Social Work stond dinsdag samen met studiegenoten bij de hoofdingang van Hogeschool Saxion in Enschede.

Politieke stellingen

Het doel van de Social Work-studenten is om de meningen van hun medestudenten te weten te komen. "We willen weten waarom ze niet naar de stembus gaan. Misschien kunnen we de studenten tegelijkertijd activeren om te gaan stemmen."
Verschillende studenten schoven aan bij de tafel om de vragenlijst in te vullen. "De enquête bestaat uit 11 vragen. Het zijn basisvragen over de leeftijd en het opleidingsniveau. Daarnaast staan er politieke stellingen op."
Thomas (19) doet oproep aan studenten: "Jullie zijn de toekomst"

Links of rechts

"De laatste vraag is: wat zijn politieke problemen waar jullie nu mee zitten?" Volgens Thomas is dat wel één van de belangrijkste vragen. "Daarmee kom je erachter wat belangrijk is voor jongeren. Het is natuurlijk volledig anoniem, maar dit antwoord kregen wij bijvoorbeeld: het stikstofbeleid moet weg, goedkopere energie en betere economen voor inflatie en koopkracht."
Volgens Thomas is het stemgedrag van studenten wel een probleem. "Heel vaak weten studenten niet waar de politieke partijen voor staan en welke politieke mening ze eigenlijk hebben. Weinig studenten hebben de Stemwijzer gedaan. Ze weten niet eens of ze links of rechts zijn." De eerstejaars student heeft wel een verklaring hiervoor: "Studenten worden te weinig geïnformeerd en jongeren weten niet waar ze naartoe moeten voor informatie."

Oproep aan studenten

De antwoorden en resultaten van de enquêtes en interviews worden verwerkt in een presentatie. "We gaan dit samen met de rest van onze klas presenteren aan de Commissaris van de Koning in Overijssel. Hopelijk kan hij wat doen met de informatie. Wij hopen dat de overheid door gaat hebben wat problematiek bij studenten is in de politiek en waarom jongeren wel of niet stemmen." Dat is volgens de eerstejaars student erg belangrijk.
Thomas Stevelink wil tot slot graag nog een oproep doen aan alle studenten: "Jongeren moeten stemmen morgen omdat zij de toekomst zijn. De toekomst moet begeleid worden door de mensen die daar gaan zijn. Wie zijn dat? Dat zijn de jongeren van vandaag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.