Nieuws

Bonden overwegen onderbreking stakingen, maar vandaag eerst nog bijna nergens streekvervoer

Vandaag vrijwel geen regionale bussen en treinen door stakingen streekvervoer
Vandaag vrijwel geen regionale bussen en treinen door stakingen streekvervoer © ANP
Wie vandaag met de regionale bus of trein wil reizen: veel sterkte! Door de landelijke stakingen in het streekvervoer rijdt vrijwel nergens een streekbus of een regionale trein. Het gaat om de zesde van in totaal vijftien landelijke stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. Of de hele reeks stakingsdagen ook wordt volgemaakt, valt te bezien. De vakbonden kondigen vanmorgen aan dat ze overwegen de stakingen tijdelijk stop te zetten, zodat er weer onderhandeld kan worden met de werkgevers.
Terug naar de stakingen vandaag. Vervoerder Keolis meldt dat er in Twente geen enkele bus zal rijden. Daarnaast rijden er geen treinen tussen Zwolle en Enschede, tussen Zwolle en Kampen, tussen Zutphen en Hengelo en minder treinen tussen Hengelo en Bielefeld.
Ook de treinen van de Vechtdallijnen van Arriva blijven vandaag stilstaan. Slechts een deel van bussen van RRReis in Salland rijdt wel vandaag. Dat zijn onder meer buurtbussen en een aantal scholierenlijnen. Ook de buurtbus in Hellendoorn rijdt op enkele lijnen. Alle vervoerders houden een slag om de arm over de mogelijke uitval van nog meer bussen en adviseren 9292 te raadplegen voor een actueel overzicht of een alternatief voor het openbaar vervoer te zoeken.

Manifestatie

Veel stakers gaan vandaag naar Utrecht waar rond het middaguur op het Jaarbeursplein de manifestatie 'Red het OV' wordt gehouden. Vakbonden FNV en CNV hebben de bijeenkomst georganiseerd om naar eigen zeggen "de politiek te doordringen van het feit dat het vijf voor twaalf is voor het openbaar vervoer." Volgens de bonden moet er weer geïnvesteerd worden in het openbaar vervoer in plaats van kosten besparen.

Weer onderhandelen?

De vakbonden overwegen de stakingen tijdelijk stop te zetten en weer te onderhandelen met de werkgevers. Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag hebben de partijen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) min of meer de opdracht gekregen om weer in gesprek te gaan. De enige manier om dat mogelijk te maken, is volgens hem dat zowel de vakbonden als de werkgevers iets naar elkaar toe bewegen. "Wij zullen iets moeten opschorten", erkent hij. "Maar de werkgevers willen het liefst dat we zes weken stoppen met staken. Dat gaan we niet doen. Dat zou een kortere periode moeten zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.