Nieuws

Uilenpaar via livestream te volgen: wens Vogelwerkgroep Geesteren in vervulling

Het uilenpaar dat via een livestream van de Vogelwerkgroep Geesteren te volgen is.
Het uilenpaar dat via een livestream van de Vogelwerkgroep Geesteren te volgen is. © RTV Oost
Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan voor de Vogelwerkgroep Geesteren. Sinds kort zijn de verrichtingen van een uilenpaar te volgen via een livestream.
Zelf neemt Theo Lohuis van de vogelwerkgroep via YouTube zeker drie of vier keer per dag een kijkje in de uilenkast. "Het is net als met de kievit, je wil wel weten wanneer het eerste ei er is."

Eind deze maand eieren

Dat kan nog wel even duren. Lohuis verwacht dat er eind deze maand eieren in de nestkast liggen. "Dan kan het broeden beginnen." Wie nu naar livestream kijkt, ziet het uilenpaar, kerkuilen, zitten. "Dat paar zit nu zo'n zes jaar in die nestkast", vertelt Lohuis. Vijf keer leverde dat ook jonge uilen op, die door de vereniging zijn geringd, net als hun ouders trouwens.
Voor de Vogelwerkgroep Geesteren gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Want eerdere jaren waren de ontwikkeling in de nestkast niet of nauwelijks te volgen. "Je kunt de nestkast wel openen, maar we zijn huiverig voor verstoring. We willen de uilen niet wegjagen. Dat is wel een risico. Nu kunnen we ze het hele jaar door volgen. De uilen hebben daar geen last van."

Mensen betrekken

Dit soort livestreams waarbij van dichtbij is te volgen hoe een vogelpaar en hun jongen het vergaat, is vrij populair, geeft Lohuis aan. Het was voor de werkgroep één van de redenen om zelf ook zo'n stream te willen. "We willen op deze manier ook meer mensen bij de natuur betrekken. Mensen weten daar te weinig van. Ze krijgen het niet mee", stelt Lohuis.
De livestream is via YouTube te volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.