Nieuws

Wie is deze 'poortjesduwster' op het station in Zwolle? Slachtoffer breekt dijbeen

Station van Zwolle
Station van Zwolle © ANP
In Plaats Delict zoeken we vandaag een vrouw. Ze duwde een andere vrouw bij de perronpoortjes op het treinstation in Zwolle omver. Het slachtoffer uit Dalfsen (68) kwam ten val en brak haar dijbeen. Ze moest drie maanden revalideren.
De 'poortjesduwster' hielp het slachtoffer nog overeind, maar toonde verder weinig medeleven en liep weg. Omstanders hielpen de vrouw uit Dalfsen uiteindelijk wel, de vrouw lag daarna twee dagen in het ziekenhuis.
Het voorval was op 6 januari. De politie hoopt met jouw hulp de vrouw te vinden die de reiziger uit Dalfsen heeft geduwd.

'Ik voelde ontzettend afhankelijk'

"Ik heb me ontzettend afhankelijk gevoeld en het voelde ook verschrikkelijk uitzichtloos. Niks kunnen en alles maar moeten vragen", vertelt ze in Plaats Delict.
Het slachtoffer vertelt.
Het slachtoffer vertelt. © Plaats Delict
Over de vrouw die haar uiteindelijk duwde: "Ik had het gevoel dat ze heel kort achter me stond, dus ik draaide me om. Ze keek eerst verbaasd en met veel gebaren maakte ze duidelijk dat ze via dat hokje mocht doorlopen. Kan best wezen, maar als jij niets zegt ga jij niet op mijn uitcheck mee."
De reiziger uit Dalfsen verwachtte een discussie met de vrouw achter haar, maar ze kreeg een duw. "En daar lag ik, op m'n zij."
De vrouw heeft thuishulp moeten inschakelen en fysiotherapie om te herstellen. Waarschijnlijk duurt het nog een aantal weken totdat ze volledig is opgeknapt.

'Het was vast niet haar bedoeling'

De duwster heeft waarschijnlijk niet de bedoeling gehad om de vrouw te verwonden, zegt Jop Heinen van de politie. “Maar ze had kunnen weten dat als je iemand zo duwt, dat je dit letsel kunt veroorzaken. Daarnaast ziet ze ook dat het slachtoffer veel pijn heeft en toch besluit ze om gewoon weg te lopen. Ze is weinig meelevend.”
Mogelijk zag de vrouw geen enkele kans om het station te verlaten en besloot ze strak achter de vrouw uit Dalfsen door de poortjes te gaan. Heinen: “Maar als je niet kunt in- of uitchecken zijn er altijd andere mogelijkheden, zoals het vragen om hulp bij de medewerkers op het station.”
De politie plaatste vorige week een foto van de 'poortjesduwster' op sociale media, met het verzoek zich te melden. Dat heeft niets opgeleverd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.