Nieuws

Zorgen om flora en fauna: 'Varen op de Vecht verstoort vogels'

Varen op de Vecht
Varen op de Vecht © RTV Oost / Allard Olsman
Al jarenlang wordt er gesproken over meer toerisme op de Vecht. Maar meer toerisme veroorzaakt ook meer verstoring van vogels en andere dieren. En dat mag niet volgens de wet natuurbescherming. Reden voor Vogelbescherming Nederland om een brief te schrijven aan de provincie Overijssel.
"Wij maken ons zorgen over recreatie en verstoring op vogels in het algemeen," legt Bernhard Oosting van de Vogelbescherming Nederland uit. "De provincie heeft als taak om de natuur te beschermen en er dus ook voor te zorgen dat de vogels niet verstoord worden. De brief is afgelopen december verstuurd, maar het duurde even voordat ik een reactie terug kreeg."
verstoring van de natuur langs en op de Vecht

25 meter van de kant

De Vogelbescherming heeft een rapport geschreven waarin staat dat je 25 meter van de waterkant af moet blijven om verstoring tegen te gaan. Een heldere, maar ingewikkelde opgave bij de Vecht volgens Leo Oudejans van Groen Platform Vecht. "De Vecht is op veel plekken maximaal 40 meter breed. Daar kun je dus nooit 25 meter van de kant af blijven. Als je vogels niet wilt verstoren, kan er helemaal niet gevaren worden op de deze rivier. Maar de provincie geeft daar geen gehoor aan."
Leo Oudejans van Groen Platform Vecht en Johan Poffers natuurliefhebber
Leo Oudejans van Groen Platform Vecht en Johan Poffers natuurliefhebber © Jauke Boerdam

Vogelsoorten verdwijnen

Vogelliefhebber Johan Poffers ziet verschillende vogelsoorten verdwijnen. "De Vecht lijkt af en toe wel het Wilde Westen. Mensen houden zich totaal niet aan de snelheid en trekken het gas los. Ik houd de vogelstand hier bij en het gebeurt letterlijk dat ik 's morgens een eend met twaalf jongen zie en 's avond diezelfde eend met nog maar drie jongen. Ik schat dat in de laatste tien jaar vijftig procent van alle vogels verdwenen zijn. Bijvoorbeeld de kuifeend, is helemaal weg!"
Boswachter Nico Arkes van Staatsbosbeheer herkent het probleem. "Er wordt veel te hard gevaren en nesten met eieren vallen om door de harde golfslag." Volgens de heren wordt er wel af en toe gehandhaafd, maar niet voldoende. Iedereen die de Vecht op gaat, krijgt een folder met uitleg over wat wel en niet mag. "Helaas houden sommige mensen ook geen rekening met de natuurliefhebber die hier gewoon wil genieten van de natuur."

Suppen slecht

Arkes ziet er ook steeds nieuwe vormen recreatie bij komen. "Suppen bijvoorbeeld, het staand peddelen op een surfplank. Het lijkt heel rustig en niet verstorend. Maar de meeste mensen belanden in het riet waar vogels zitten te broeden. En ook het afstappen om even de kant op te gaan, verstoort de natuur." Volgens Arkes weten mensen helemaal niet wat wel en niet mag.
De heren zijn niet tegen varen op Vecht. Arkes vindt het zelfs heel belangrijk dat mensen kunnen genieten van de natuur en van de Vecht gaan houden. "Maar de provincie zou wel een aantal dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld een duidelijke kaart maken waarop staat waar de mens welkom is en wat alleen voor de dieren is." Als voorbeeld laat hij een rivierarm bij Diffelen zien. "Hier leeft de bever. En omdat hier geen mensen komen, kan hij hier ook rustig zijn gang gaan."
Nico Arkes van Staatsbosbeheer bij om geknaagde boom
Nico Arkes van Staatsbosbeheer bij om geknaagde boom © Jauke Boerdam

Respect

Poffers vindt dat er meer ruimte voor vogels moet komen. "Plas-drasgebieden langs de rivier waar vogels en andere dieren veilig kunnen schuilen." Arkes vindt het een goed idee, maar weet ook dat zodra de mens niet kan zien wat er achter de rietkraag zit, ze juist willen kijken. "De mens moet gewoon ook wat meer respect voor de natuur hebben."
Oudejans vindt het daarnaast bijzonder dat er hier negen kilometer per uur mag worden gevaren. "In andere natuurgebieden is de maximale snelheid zes kilometer per uur." De Vecht speelt een belangrijke rol in het Natuurnetwerk Nederland zoals op pagina 21 van het Natuurbeheersplan van de provincie te lezen is. Bovendien is het een Natura 2000-gebied, omdat het Vechtdal veel bijzondere planten en dieren kent.

Tijdzone

Volgens Poffers is een tijdzone en een beperking op het type vaartuig een goed idee. "Er zou gevaren moeten worden met elektrische boten of kano's," vindt Poffers. "Niet nog grotere boten toelaten, juist kleine kajuit bootjes zoals ooit is bedacht. En je kunt een tijdzone van negen uur 's morgens tot acht uur 's avonds instellen waarin gevaren mag worden."
De vogelbescherming wil graag dat de provincie Overijssel nadenkt over de gevolgen van nog meer recreatie. "Ze waren mijn brief even kwijt, maar als het goed is gaan we binnenkort om tafel om te bespreken hoe we hiermee om gaan in de toekomst." De provincie Overijssel wil in de media reageren nadat het gesprek met de vogelbescherming heeft plaatsgevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.