Nieuws

Gezellig op reis, zonder de deur uit te gaan: NS-coupé is aanwinst in woonzorgcentrum

Louise Annema (l) maakt een tochtje met bewoonster Trudy en hond Turbo
Louise Annema (l) maakt een tochtje met bewoonster Trudy en hond Turbo © RTV Oost
"Wat is het gezellig, zo samen zitten", geniet Inie met een kopje thee in haar hand. "Vroeger gingen we met onze ouders ook vaak ergens heen met de trein." Inie woont in woonzorgcentrum Anna Heerkens in Zwolle. Daar staat sinds kort een net echte treincoupé. Door het raampje glijdt het landschap voorbij. De NS en Alzheimer Nederland hebben 22 originele treinzitjes beschikbaar gesteld aan zorginstellingen.
"Ik vind het vooral heel ontspannend", zegt bewoonster Inie. "Je kunt lekker kletsen, maar dat hoeft niet. Je kan ook rustig zitten en wat rondkijken." Op de stoel tegenover haar zit medebewoonster Trudy. Vanuit het 'raam' ziet ze de trein het station van Zwolle uitrijden. "Ik vind het wel mooi als je wat meer landschap ziet, met koeien en zo."
Een gezellig ritje met de trein in woonzorgcentrum Anna Heerkens

Grote belangstelling

De NS en Alzheimer Nederland hebben samen het initiatief genomen om treincoupés in woonzorgcentra te plaatsen. Eerder was er al een coupé nagebouwd die een tocht langs een aantal verpleeghuizen maakte. Dat was zo'n succes dat de NS nog 22 complete sets beschikbaar heeft gesteld. Er kwamen honderden aanmeldingen uit het hele land, dus moest er geloot worden.
Ik vind het heel ontspannen, je kunt lekker kletsen, maar dat hoeft niet
Bewoonster Inie
Woonzorgcentrum Anna Heerkens van IJsselheem in Zwolle is een van de gelukkigen: "We waren natuurlijk dolblij dat we hem kregen, maar het was nog wel een klus om het ook hier neer te zetten", vertelt zorgmedewerker Louise Annema. "De echtgenoot van Trudy heeft alles in losse onderdelen opgehaald in Amersfoort. Onze eigen technische dienst heeft de ombouw gemaakt, in de originele NS-kleuren, met een grote monitor op de plek van het raam."
"Je bent er echt even uit met elkaar"
"Je bent er echt even uit met elkaar" © RTV Oost Jolande Verheij

Even samen eropuit

Nu is de coupé klaar. Als je erin stapt en je hoort de treingeluiden terwijl het landschap voorbijglijdt, dan vergeet je al gauw dat je gewoon op de gang van een verpleeghuis zit: "Het is echt een aanwinst", vertelt Louise, terwijl haar hondje Turbo op schoot springt: "De bewoners zitten op een gesloten afdeling, maar zo ben je er echt even uit met elkaar. Het voelt toch anders dan in de woonkamer zitten, het geeft echt ontspanning. Soms kruipt een bewoner ook even alleen in de coupé, lekker rustig."
Het voelt anders dan in de woonkamer zitten, dit geeft echt ontspanning
Loiuise Annema, zorgmedewerker
"Het volgende station is Kampen, station Kampen-Zuid" klinkt het uit de speaker. "Kampen? Ja dat ken ik goed", vertelt Inie. "Ik ben er vroeger vaak geweest, bij mijn familie. Maar nu niet meer." Louise geniet van de reacties van de bewoners: "Ze herkennen vaak de plaatsen waar de trein langs rijdt. Ik benoem ook wat we zien onderweg, een toren, een molen, de weilanden. Daar komen dan herinneringen bij naar boven en zo krijg je mooie gesprekken."

Eindpunt

Trudy zit er ontspannen bij en aait hondje Turbo: "Wij hebben altijd veel gereisd. China, Tibet, Tokyo. Ja, echt veel." Zo ver gaat de trein vandaag niet: "O, we moeten eruit, we zijn in Amsterdam!' roept Louise. Het treingeluid stopt en het beeld staat stil op het station: "Apart hè, het voelt echt of de trein net nog reed en nu stilstaat. Alleen het gewiebel is er niet, verder is het net echt", lacht Louise.
De coupé past helemaal bij woonzorgcentrum Anna Heerkens. Het pand ligt vlakbij het station in Zwolle en vanuit het raam van de woonkamer ziet Inie de treinen komen en gaan: "Maar wij hoeven niet door de regen", lacht ze. De coupé in Anna Heerkens is demontabel gemaakt en staat op wieltjes, zodat ook bewoners van andere locaties van IJsselheem kunnen genieten van een treinreisje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.