Nieuws

Film over April-meistakingen 1943 maakt grote indruk op scholieren: "Gewoon mensen neerknallen is best wel erg"

Basisschoolleerlingen kijken naar de film over de April-meistakingen
Basisschoolleerlingen kijken naar de film over de April-meistakingen © RTV Oost
Ademloos hebben ze zitten kijken, vele honderden leerlingen van basisscholen uit Hengelo. Speciaal voor scholieren is de film 'Er hoeft er maar één te beginnen' gemaakt, over de April-meistakingen die in 1943 in Hengelo begon. Een film die ook de ellende van de oorlog laat zien en daarmee grote indruk maakt op de jonge scholieren. "Ik wist er eerst niet over, maar het is wel een belangrijk onderwerp eigenlijk."
De April-meistakingen begon op donderdag 29 april 1943 bij machinefabriek Stork in Hengelo. Drieduizend werknemers staakten, omdat de Duitsers Nederlandse oud-militairen krijgsgevangen wilden maken en te werk wilden stellen. In de dagen na 29 april breidde de staking zich als een olievlek uit over Nederland. Honderdduizenden arbeiders staakten mee. Met gevaar voor eigen leven, want de Duitsers pikten de staking niet. Er zijn tientallen mensen geëxecuteerd en uiteindelijk vielen er zeker 175 doden en honderden gewonden.

Educatie

Waar de Februaristaking in 1941 bij veel mensen op z'n minst een belletje doet rinkelen, is de kennis over de April-meistakingen veel kleiner. Dat moet veranderen, vindt onder andere de stichting Herdenking April-meistakingen 1943. Daarom wordt dit jaar, 80 jaar na dato, groot ingezet op het herdenken van wat een belangrijk moment in de oorlog bleek te zijn.
Een van de speerpunten is educatie: met lesmateriaal, een tentoonstelling en dus ook deze film, van regisseur Rinus Morsink van Theatergroep BARST. Met veel kinderen in de hoofdrol. "Als je even uitlegt wat de situatie is dan zijn ze heel authentiek. En dan hoef je er verder niets meer aan te doen. Eigenlijk vind ik kinderen makkelijker te regisseren dan volwassenen."
Speciaal voor scholieren is de film 'Er hoeft er maar één te beginnen' gemaakt door BARST Theaterproducties

Speurtocht

De basisschoolleerlingen krijgen niet alleen de film te zien, er is ook een speurtocht waarin ze met een boekje met vragen langs verschillende historische plekken in Hengelo lopen. Maar het draait voor een belangrijk deel toch ook om de film. Die de opkomst in Hengelo en het einde van de stakingen in heel Nederland laat zien. De Duitse bezetter trad meedogenloos op en al na een paar dagen, begin mei 1943, was het gedaan met de stakingen.

Neerknallen

Wiebe Teun speelt in de film het jongste slachtoffer van de April-meistakingen. "Ik vond het wel leuk, maar het verhaal erachter niet echt", legt de acteur uit. "Ik moest ongeveer 13 keer dood op de grond vallen. Dan was het net te snel of te vroeg of lag ik juist te ver, dan lag ik helemaal op de straat." Hij vond het hoe dan ook indrukwekkend om mee te spelen in de film. "Gewoon mensen neerknallen om te laten zien: wij zijn machtig. Dat vind ik best wel erg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.