Betaald voetbal

Sow en GA Eagles winnen arbitragezaak tegen De Graafschap: "Volste vertrouwen in deze uitkomst"

Sylla Sow (r) samen met ploeggenoot Bobby Adekanye
Sylla Sow (r) samen met ploeggenoot Bobby Adekanye © Orange Pictures
Sylla Sow en Go Ahead Eagles hebben de arbitragezaak tegen De Graafschap gewonnen. De Superboeren voelden zich bedonderd door de 26-jarige aanvaller, die in de zomer op weg leek naar de club uit Doetinchem. Volgens de arbitragecommissie van de KNVB is de gang van zaken echter niet laakbaar geweest en hoeft Sow dan ook geen schadeloosstelling te betalen.
Niets leek een transfer van Sow van zijn Engelse club Sheffield Wednesday naar De Graafschap nog in de weg te staan. Op zaterdag 27 augustus werd de deal door beide clubs zelfs al wereldkundig gemaakt: een tweejarig contract en een kleine transfervergoeding.
Eenmaal op Schiphol geland - Sow vloog op kosten van De Graafschap naar Nederland - bleek de eindbestemming niet Doetinchem, maar Deventer. Tot grote verbazing in de Achterhoek tekende de linksbuiten bij Go Ahead Eagles.

Geen vergoeding

En dat zat De Graafschap niet lekker, waarop een arbitragezaak werd aangespannen. De zaak diende in januari, vandaag volgde de uitspraak. De uitkomst: Sow hoeft geen vergoeding over te maken naar De Graafschap.

Vertrouwen

"Eerlijk gezegd had ik alle vertrouwen in deze uitkomst", laat Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop weten. "Maar dan moet nog wel blijken dat dit ook door derden zo wordt gezien. Gelukkig is het gevoel dat ik van begin af aan al had nu bevestigd. Wij hebben ons te allen tijde aan de regels gehouden."
De Graafschap spande een zaak aan tegen zowel Sow persoonlijk als Go Ahead Eagles. "Alle vorderingen tegen beide partijen zijn van de hand gewezen. Sylla is blij dat het nu achter de rug is en daar sluiten wij ons als club bij aan", besluit Van Dop.

Reactie De Graafschap

In Doetinchem betreurt men de uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB. "Helaas is de onbetamelijkheid en de heersende voetbalmoraal niet als onrechtmatig beoordeeld. Bovendien vindt zij kennelijk dat de transferregels voorrang hebben boven de juridische positie van het arbeidsrecht", aldus De Graafschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.