Nieuws

Helft Almelose stembureaus door 'foutje' later open: "Nog nooit meegemaakt"

De stembussen gingen een halfuur later dan gepland alsnog op slot
De stembussen gingen een halfuur later dan gepland alsnog op slot © RTV Oost
De afgelopen tijd is volop campagne gevoerd, was er de ene na het andere debat en zijn we bij de vleet op ons stemrecht gewezen. Toch kwam de helft van de Almelose stembureaus vanochtend voor een onaangename verrassing te staan: er waren geen rode potloodjes en geen sloten voor de stembussen. Gevolg? De stemlokalen moesten de deuren gesloten houden.
Een handjevol mensen staat vanochtend rond half acht bewapend met hun stempassen en identiteitsbewijs voor de deur van de Pniëlkerk in Almelo. Maar als de stembureauvoorzitter de deur opent, moet hij hen vertellen dat stemmen even niet kan. "Ze pakten het gelukkig allemaal goed op", vertelt voorzitter Nick Wilke.

Stembussen op slot

Het is geen aanslag op de democratie, maar 'slechts' een slordigheidje. Want als Wilke met de andere stembureauleden in alle vroegte in de kerk het stembureau wil optuigen, blijken de geleverde spullen incompleet. "De potloden en slotjes zaten er niet bij. Die slotjes hebben we écht nodig om de stembussen mee af te sluiten. Zodat niemand er stembiljetten kan uit halen."
De stembureauleden vinden het zo koddig, dat ze er onderling maar een grapje van maken. "Er werd hier al wel geroepen: de camera's zullen hier straks wel weer staan", zegt een van hen lachend. "Vanaf de zomer zijn er al mensen bezig om de verkiezingen voor te bereiden en dan maak je zo'n fout", zegt een ander hoofdschuddend.
Helft Almelose stembureaus door 'foutje' later open: "Nog nooit meegemaakt"

'Dit ging even mis'

"Er was sprake van een klein logistiek probleem", zegt Rudy van der Linde, contactpersoon verkiezingen in Almelo. Gisteravond zijn de noodzakelijke attributen verspreid over de verschillende stembureaus in Almelo. "Dat ging dit keer even mis", aldus Van der Linde.
Het was iets waar Wilke in ieder geval geen rekening mee had gehouden. "Dat was een verrassing", zegt hij met een kleine lach. "Ik ben vaker voorzitter geweest, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Snel opstarten

De stembureauleden besluiten om direct te melden dat niet alle vereiste spullen er zijn. Rond de klok van acht komen die benodigdheden alsnog de kerk binnen. "Toen konden we daarna heel snel opstarten, de stembussen vergrendelen en het bureau openen."
Of het voorval schade toebrengt aan de opkomst? "Dat denk ik niet", voorspelt de voorzitter. "De meeste mensen zeiden later vandaag terug te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.