Nieuws

Hanjo IJkhout: "Ik hoop niet dat ik buiten Kampen ook nog beroemd word"

Hanji IJkhout is een van de geportretteerden van Humans of Kampen
Hanji IJkhout is een van de geportretteerden van Humans of Kampen © RTV Oost
Veertig portretten van Kampenaren zijn vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling Humans of Kampen. Het idee komt van Humans of New York, wat wereldwijd miljoenen volgers heeft op sociale media.
De opdracht lijkt simpel. Stap op een inwoner van Kampen af en portretteer diegene. Schrijf er in begrijpelijke taal een verhaaltje bij en voilà, je hebt een begin van de expositie Humans of Kampen. Volgens een van de initiatiefnemers leefde het idee al langer en samen met de Bibliotheek Kampen is het toen verder uitgewerkt.

Gesprek

"Twintig amateurfotografen zijn Kampen ingegaan om de mensen zichtbaar te maken", zegt Anne Marth Kuilder. "Eigenlijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen door het lezen van die portretten met andere mensen op straat in gesprek komen, want achter ieder mens zit een mooi verhaal."
Humans of Kampen is een kopie van Humans of New York. Fotograaf Brandon Stanton portretteert in die Amerikaanse stad verschillende mensen die daar wonen. Kuilders: "Het is een online beweging geworden met een miljoenenpubliek en wereldwijde navolging." Nu verwachten de initiatiefnemers geen miljoenenpubliek in Kampen. "We beginnen klein", lacht Anne Marth.
Maar het idee werd wel serieus aangepakt. De twintig amateurfotografen kregen verschillende workshops van professionele fotografen. En een tekstschrijver schreef in begrijpelijke taal de verhalen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de verhaaltjes bij de portretten kunnen lezen.
In Kampen is een tentoonstelling geopend waarin tientallen Kampenaren zijn geportretteerd.

Kampenaren

Jenny Kok is een van de amateurfotografen die op zoek ging naar mensen die ze mocht vastleggen op de gevoelige plaat. "Ik had het niet verwacht, maar het viel me reuze mee om zomaar op mensen af te stappen. Natuurlijk wilde niet iedereen meewerken, maar gelukkig waren er altijd Kampenaren die het wel een leuk idee vonden."
Hanjo IJkhout bijvoorbeeld. Hij werd gefotografeerd en geïnterviewd in het voedselbos. "Mijn verhaal was de voetreiziger, het wandelen", zegt hij. IJkhout is enthousiast over het project. "Ik vind het mooi, het sociologische van de stad, de mensen. Je komt het verhaal achter de mensen tegen, dat vind ik gewoon prachtig."

Hanzejaar

De 40 portretten zijn te zien in Café Paatje in de Stadskazerne. Ze komen onder andere ook op Facebook en misschien ook nog wel op Instagram. "Als we iemand zover krijgen om dat voor ons op te zetten", aldus Anne Marth Kuilder. De kans dat een miljoenenpubliek wordt bereikt zoals in New York lijkt onwaarschijnlijk. Maar met de start van het Hanzejaar zijn er al ideeën voor een volgend project. "Hanze gaat om die onverwachte samenwerkingen en elkaar versterken, dus het zou heel goed passen om portretten in Hanzesteden te maken."
Hanjo IJkhout begint te lachen als hem wordt gevraagd of hij ook buiten Kampen beroemd zal worden. "Ik hoop van niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.