Nieuws

Blind, een streekvervoerstaking en toch zelfstandig willen stemmen: dat moest dit jaar zo

Blind, een streekvervoerstaking en toch zelfstandig willen stemmen: dat moest dit jaar zo
Blind, een streekvervoerstaking en toch zelfstandig willen stemmen: dat moest dit jaar zo © ANP / Ramon van Flymen
De keuze van streekvervoerders om vandaag tóch te staken, maakte het mensen met een visuele beperking knap lastig om zelfstandig te kunnen stemmen. In Zwolle zijn er bijvoorbeeld maar twee stembureaus waar zowel audio-ondersteuning als een stemmal is. Beide locaties bevinden zich midden in de stad. Vanuit de wijk Holtenbroek, waar Marga Zwanenburg woont, ruim veertig minuten lopen. Een weg die ze bovenal niet eens kent.
Zwolle kwam gelukkig met een oplossing: een vervoersservice. Mensen die afhankelijk zijn van de bus, werden vandaag door medewerkers van de gemeente naar het stembureau gebracht.
Een goed alternatief, maar Marga baalt er toch van dat ze alsnog om hulp moet vragen. "Ik ga naar een aangepast stembureau omdat ik zo zelfstandig mogelijk wil stemmen. En dan moet ik me toch nog laten brengen, omdat ik niet zelfstandig met de bus kan."
Zo zag de stemdag van Marga en haar partner Jan Pijnaker, die slechtziend is, eruit:
Blind, een streekvervoerstaking en toch zelfstandig willen stemmen: dat moest dit jaar zo
"Ik heb geen fiets en ik heb geen auto dus ik moet voor bijna alles de bus gebruiken", zegt Marga. Ze zegt zeker voorstander van het stakingsrecht te zijn, maar het wegvallen van al die busritten beperkt haar enorm. "En vandaag is dat extra lastig."

'Eigen mening en gevoel'

Er is uiteraard nog een andere manier om te stemmen: iemand machtigen. Maar dat is voor Marga geen optie. "Natuurlijk heb je altijd mensen in je omgeving die je daar genoeg voor vertrouwt, maar juist bij stemrecht voelt dat niet goed. Het is je eigen mening en je eigen gevoel. Dus het fijnste is om het gewoon helemaal zelf te doen."
En daarom worden zowel Marga als haar man Jan afgezet bij het Stadskantoor: een van de twee locaties in Zwolle waar mensen met een visuele beperking terecht kunnen. Daar is een soundbox, eenapparaat dat voorleest welke partijen en kandidaten er op de lijst staan. Ook is er een stemmal, een plastic vorm met gaatjes die precies op het stembiljet past.
In veel provincies is er maar één plek waar je aangepast kunt stemmen
Jan Pijnaker
"Er zijn veel te weinig locaties waar dit kan", zegt Jan, die ook ervaringsdeskundige is bij Toegankelijk Zwolle. "In veel provincies is er maar één plek waar je aangepast kunt stemmen. Dat kan beter." Beiden hebben er vandaag in ieder geval alles aan gedaan om zo zelfstandig mogelijk hun stem uit te brengen. Maar bij de volgende verkiezingen hopelijk weer zoals vanouds met de bus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.