Nieuws

Stemmen in Overijssel geteld: BBB bijna een derde van de stemmen, één zetel verspringt nog

In Overijssel zijn alle stemmen geteld. BBB kreeg bijna een derde van het aantal stemmen
In Overijssel zijn alle stemmen geteld. BBB kreeg bijna een derde van het aantal stemmen © Persbureau Noord Oost Nederland
De exitpoll voorspelde het gisteravond al; BBB domineert met grote afstand in Overijssel. Bijna een op de drie kiezers stemde op de nieuwkomer. Het is de enige partij die boven de 10 procent is uitgekomen. Op plek twee volgt het CDA, de partij die decennialang de grootste was, met 8,2 procent van de stemmen. Eén zetel verschuift nog in Overijssel, ten opzichte van de exitpoll
De VVD (8 procent), GroenLinks (7,6 procent) en PvdA (6,7 procent) maken de top-5 compleet. Forum voor Democratie verliest fors: de partij gaat van 13,3 procent van de stemmen in 2019 naar 2,7 procent nu.
Niet alleen fors verlies voor Forum voor Democratie, ook CDA leidt dus een gevoelige nederlaag in Overijssel. De partij blijft maar nipt VVD voor. Dat scheelt 0,2 procent.
Uitslag Overijssel:
BBB: 17 zetels
CDA: 4 zetels
VVD: 4 zetels
GroenLinks: 4 zetels
PvdA: 3 zetels
CU: 3 zetels
D66: 2 zetels
PVV: 2 zetels
SGP: 2 zetels
PvdD: 2 zetels
FvD: 1 zetel
SP: 1 zetel
JA21: 1 zetel
VOLT: 1 zetel
50PLUS: 0 zetels
BVNL: 0 zetels
Alliantie: 0 zetels
Jezus Leeft: 0 zetels
SLT: 0 zetels

50PLUS

SGP blijft, in tegenstelling tot wat de exitpoll voorspelde, op twee zetels in de Staten. Nadat de exitpoll bekend werd, incasseerde de partij één zetel verlies. In de definitieve uitslag wordt dat nu weer rechtgetrokken. Dat gaat wel ten koste van 50PLUS. Die partij had bij de exitpoll nog één zetel, maar komt in de definitieve uitslag uit op nul.

Opkomst

De opkomst in Overijssel lag beduidend hoger dan vier jaar geleden. 64,4 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus. In 2019 was dat nog 59,3 procent.
In Overijssel, historisch gezien een provincie waar veel CDA gestemd wordt, is het CDA in geen enkele gemeente meer de grootste. Op Zwolle (GroenLinks) en Staphorst (SGP) na, won BBB in alle gemeenten.
Bekijk hier de uitslagen per gemeente of voor de provincie als geheel:

Kijk terug | De uitzending waarin live de eerste exitpoll bekendgemaakt werd:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.