Nieuws

Deze partijen haalden geen zetel: "Wij hadden geen Caroline"

Gisteravond nog blije gezichten bij 50PLUS
Gisteravond nog blije gezichten bij 50PLUS © Jauke Boerdam / RTV Oost
Wekenlang voerden de partijen campagne, maar vanochtend blijkt: ze veroverden geen enkele zetel. Hoewel 50PLUS gisteravond nog dacht van wel, na de exitpoll. Maar net als Samen Lokaal Twente, Alliantie, BVNL en JezusLeeft komt de partij niet in de Staten. "Bleef weinig over voor ons."
Toen ze vannacht naar bed ging, leefde Tineke ten Bulte van 50PLUS (1,2 procent) nog in de veronderstelling dat haar partij één zetel zou veroveren. “Maar toen ik vanochtend om 7 uur de radio aanzette, hoorde ik dat we die dus níet hadden. Tja, zo heb je een zetel, zo heb je niets meer."
Ze heeft ook al wel een verklaring: “Je moet het natuurlijk altijd eerst bij jezelf zoeken, maar tijdens deze verkiezingen zag je toch wel dat vrijwel alle media-aandacht uitging naar BBB. Ja, ook tijdens het RTV Oost-debat op tv kregen we als 50PLUS minder aandacht. Mensen vroegen op een bepaald moment zelfs: ‘Doen jullie eigenlijk wel mee?’."
"Hoe dan ook, we gaan als partij zeker door. En zijn ook niet zuur. Want we hebben een zetel in de Eerste Kamer weten te houden. En wat Overijssel betreft: wellicht kunnen we een aantal onderwerpen onder de aandacht brengen bij andere partijen. De zorg bijvoorbeeld, waar nota bene vandaag wordt gestaakt. En het OV waar ook volop wordt gestaakt. Juist daar ging het in de afgelopen campagne niet of nauwelijks over.”

Lokalen gaan samen verder

Barry Overink, lijsttrekker Samen Lokaal Twente (1,5 procent), is vanzelfsprekend teleurgesteld. “Als je kijkt naar voorgaande verkiezingen, dan zie je dat 36 procent op een lokale partij stemt. Maar ja, in dit geval is er zó massaal op BBB gestemd. Onder wie ongetwijfeld heel wat mensen die normaal voor een lokale partij zouden hebben gekozen. Dan blijft er voor andere partijen niet zoveel over.”
Barry Overink, lijsttrekker Samen Lokaal Twente
Barry Overink, lijsttrekker Samen Lokaal Twente © RTV Oost
Binnenkort komt SLT bijeen voor een analyse. “Maar we hebben al wel uitgesproken dat we samen verder willen. De grootste winst van deze verkiezingen zit 'm er voor ons in dat de samenwerking ons goed is bevallen. En wie weet wat er dan over vier jaar gebeurt. Al heb ik vertrouwen in dat Caroline deze klus weet te klaren. Hoewel het voor BBB nog een hele toer zal worden om 17 mensen bijeen te krijgen. Want veel mensen hebben zich uit enthousiasme of als lijstduwer op de lijst laten plaatsen en krijgen nu ineens te horen dat ze in de Staten komen.”

0,8 procent

Gemengde gevoelens bij Marinus den Hartogh, lijsttrekker van nieuwe partij Alliantie. Hij richtte zich ook vooral op het stikstofbeleid, waar hij al een boek over schreef. Maar slechts 0,8 procent van de kiezers zag heil in zijn ideeën. “Toch is dat een best aantal stemmen, hartstikke prima. Ik ben ook heel trots op onze inhoudelijke campagne. Maar het momentum was voor BBB.”
Wij hadden geen Caroline van de Plas die dagelijks op tv was
Marinus den Hartogh, Alliantie
Alliantie hoopte op minimaal één zetel. “Dan kan je iets opbouwen. Maar al het potentieel van andere partijen, is naar BBB gegaan. Als nieuwe partij zonder landelijke tak is het ook lastig. Wij hadden geen Caroline van de Plas, die dagelijks op tv was.”
Toch geeft Den Hartogh niet direct op. “Wij werken aan een project voor de lange termijn. BBB moet het nu laten zien, een zware verantwoordelijkheid. Misschien komen er de volgende keer nieuwe kansen.”

'Blijft weinig over'

Vanaf het dak van een klant reageert Roy van Aalst, eigenaar van een metaalbedrijf, op de uitslag voor zijn BVNL. Ook die partij stokt op 0,8 procent van de stemmen. “Alle complimenten aan BBB. Met 17 zetels blijft er verder weinig over.”
Roy van Aalst (BVNL)
Roy van Aalst (BVNL) © RTV Oost
Het voormalig PVV-Kamerlid ziet daarin de grootste reden voor het uitblijven van zetelwinst. “De kiezer bepaalt, het was voor ons niet goed genoeg. Herkenbaarheid was voor ons ook lastig. Landelijk zitten we met de Groep Van Haga, hier werken we met de naam BVNL. Maar we gaan door, zijn een jonge partij. Misschien komen er op korte termijn wel nieuwe landelijke verkiezingen.”
JezusLeeft behaalde 0,1 procent van de stemmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.