Nieuws

Teleurstelling over stopzetten nieuwbouwplan 't Wooldrik in Borne: "Die blaashal kan gewoon niet"

De locatie in Borne waar Brigantijn de nieuwe school wil bouwen.
De locatie in Borne waar Brigantijn de nieuwe school wil bouwen. © RTV Oost
Er is veel teleurstelling over het besluit van de gemeente Borne om de huidige nieuwbouwplannen voor sport- en kindcentrum 't Wooldrik in het dorp te schrappen. Maar tussen de regels door klinkt er ook respect voor verantwoordelijk wethouder David Vermorken. "Ik vind dat hij moed heeft getoond", klinkt het. De onzekerheid bij sportverenigingen neemt toe. "Hoe leggen wij dit onze leden uit."
"Je moet maar het lef hebben", zegt Ralf Dwars, bestuursvoorzitter van stichting Brigantijn waar de scholen 't Oldhof en Jan Ligthart onder vallen. "Ik vind dat hij moed heeft getoond. Ik ben teleurgesteld, maar ik snap hem."
't Oldhof en Jan Ligthart zouden in 't Wooldrik worden ondergebracht. Het gebouw, waarin onder meer sport, onderwijs en een kindcentrum samen zouden komen, wordt niet meer gebouwd volgens het bestaande ontwerp. Dat er op korte termijn een nieuw sportcomplex en een nieuwe school moet komen, staat vast. De gemeente weet alleen nog niet hoe, werd vandaag duidelijk.

Reactie aannemer

Lucas Haafkes, directeur van aannemersbedrijf Haafkes uit Goor dat het multifunctionele complex zou gaan bouwen, spreekt woorden van gelijke strekking. Hij noemt het 'knap' van de wethouder. "Dat hij durft te zeggen: 'Wij vinden het te veel geld'. Begrijp me niet verkeerd, ik had de omzet graag gehad."
Haafkes heeft gisteren een goed gesprek gevoerd met de wethouder en kan begrip voor hem opbrengen. "Er is vijf jaar geleden een besluit genomen over 't Wooldrik door de gemeente. Kosten zijn sindsdien enorm gestegen."
De aannemer zou eigenlijk vorige maand al beginnen, maar die plannen werden toen on hold gezet door de gemeente. "We hadden het geluk dat een ander project wel door ging. Dat verzacht de pijn", aldus Haafkes.

Sportverenigingen

Vermorken heeft gisteren ook een gesprek gevoerd met de sportverenigingen die gebruik zouden gaan maken van het complex, zegt Martin Reesink, voorzitter van volleybalvereniging Apollo 8. Diezelfde sportverenigingen kunnen al een tijdje geen gebruik meer maken van het bestaande sportcomplex 't Wooldrik waarin onder meer een zwembad is ondergebracht. Dat is deels gesloopt waardoor verenigingen uit moeten wijken naar ander hallen, onder meer een opblaashal niet ver van het huidige complex in Borne.
'Hoe leggen wij dit aan onze leden uit?' Die gedachten speelt bij bestuursleden van binnensportverenigingen die gebruik zouden maken van het vernieuwde 't Wooldrik in Borne. Voor binnensportverenigingen is het een zware dobber, stelt Reesink. Maar ook daar is begrip, klinkt door in de woorden van de voorzitter van Apollo 8. "Als het zo is dat het veel duurder is geworden, dan is er een zorgvuldige afweging gemaakt. Dat begrijp ik."
Hij vindt wel dat de verenigingen die nu langer dan gepland zonder eigen hal zitten, de helpende hand moet worden toegestoken. "Die blaashal kan gewoon niet", stelt Reesink. "Er ontbreekt niet alleen een fatsoenlijke vloer, wat te denken van gezelligheid na het sporten?" Barinkomsten hebben de verenigingen bijvoorbeeld niet. "Indoorsportverenigingen hadden het al zwaar tijdens corona. Verenigingen in Borne moeten geholpen worden."

Scenario's

De toekomst van 't Wooldrik is ongewis, het project moet opnieuw naar de tekentafel. Er zijn twee scenario's waarbij sport en onderwijs bij elkaar blijven. In een derde scenario komt de nieuwe school op een alternatieve locatie. Nu er een streep gaat door het huidige ontwerp, hoopt Reesink dat de raad vasthoudt aan het concept onderwijs en sport samen. "Het college staat ook nog steeds achter die visie, net als de sportverenigingen", weet Reesink
Ralf Dwars van Brigantijn houdt niet strikt vast aan het scenario waarbij sport en onderwijs in één gebouw worden ondergebracht. Hij kan prima leven met de bouw van een nieuwe school op een alternatieve plek. Die locatie heeft hij ook al voor ogen. Dat moet de plek worden waar nu nog basisschool Jan Ligthart staat. Daar is ruimte genoeg voor een nieuw gebouw waarin twee scholen samen ondergebracht kunnen worden.
"Ik denk dat je de visie sport en onderwijs samen ook overeind kan houden met twee aparte gebouwen", stelt Dwars. "Ik kan het risico niet meer lopen dat het project weer jaren vertraging oploopt." Dwars gaat daarom liever alleen verder. Dat schoolgebouw kan ook prima gebouw worden onder supervisie van Brigantijn, stelt Dwars die al eens eerder pleitte voor het opdelen van project 't Wooldrik in een sportgedeelte en een onderwijsdeel.
Het liefst bouwt Dwars bouwt die nieuwe school zelf. "In het belang van de kwaliteit van het onderwijs en in het kader van de snelheid", geeft hij aan. Brigantijn heeft daar ook ruim ervaring mee, getuige de scholen die door de stichting zijn gebouwd in onder meer nieuwbouwwijk Bornsche Maten. "Daar hebben we ook prijzen voor gewonnen." Wanneer er een nieuwe school kan staan aan het Ridderspoor in Borne, waar nu nog de Jan Ligthart staat? "In augustus 2025 moet dat kunnen", verwacht Dwars.
Lucas Haafkes, directeur van aannemersbedrijf Haafkes blijft, ondanks de teleurstelling over het mislopen van een grote opdracht, gewoon in gesprek met de gemeente Borne. "Het eerste deel van het traject moet netjes worden afgemaakt", geeft Haafkes aan. Dan gaat het onder meer om werkzaamheden aan het zwembad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.