Nieuws

Oud-informateur waarschuwt: "Beloften BBB worden niet ineens allemaal waargemaakt"

Caroline van der Plas reageert op de zege voor BBB
Caroline van der Plas reageert op de zege voor BBB © ANP
De BoerBurgerBeweging (BBB) mag met zeventien zetels dan de grote winnaar zijn van de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel, maar dat betekent niet dat alle beloften van de partij nu ingewilligd gaan worden. "Het lastige is dat ze geen absolute meerderheid hebben, dus je kunt het niet opleggen aan iedereen", zegt Geert Jansen, voormalig Commissaris van de Koningin in Overijssel en informateur na de verkiezingen van 2019.
Niet eerder in de politieke geschiedenis van Overijssel schoot een partij van nul naar zeventien zetels: de BBB verraste deze provinciale verkiezingen vriend en vijand. Toch kunnen de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie nog weleens lastig worden, zegt Geert Jansen.
"Hoe groot BBB met zeventien zetels nu ook is: je hebt ten minste 24 zetels nodig om een college te kunnen vormen in Overijssel. Je hebt dus altijd een paar partijen nodig om mee te kunnen doen. Natuurlijk is het lastig, omdat ook alle partijen met een bepaalde visie de verkiezingen hebben gedaan, beloften aan eigen kiezers hebben gedaan en dat proberen waar te maken", zegt Jansen.
De oud-informateur over de zege van BBB:
"Beloften BBB worden niet ineens allemaal waargemaakt"

Coalitie

Met welke partijen gaat BBB dan reageren? Jansen: "Als je VVD en CDA erbij neemt, zit je al op 24 zetels. Neem je de PvdA, dan heb je nog drie zetels meer. Veel belangrijker is de inhoudelijke agenda. Je moet als partijen soms een commitment doen om samen die coalitie te vormen. Dat zag ik ook in 2019 in mijn rol als informateur na de verkiezingen toen."
En dus zijn beloften van BBB - zoals een groot deel van de stikstofplannen de prullenbak in - niet per definitie al waar te maken. "Ze zullen altijd een meerderheid moeten hebben in de Staten, dus ze moeten er altijd partijen bij betrekken. Daarvan is het afhankelijk of ze de belofte die ze gemaakt hebben, ook volledig kunnen waarmaken. Je moet onderscheid maken tussen volledig waarmaken of compromissen sluiten, waarbij je je eigen kleur nog fors kunt behouden", zegt Jansen.
Geert Jansen (1946) was van 2002 tot 2010 Commissaris van de Koningin in Overijssel. In 2019 was hij informateur na de Provinciale Statenverkiezingen.

Duur van gesprekken

Bij de verkiezingen van 2019 was Forum voor Democratie de grote winnaar, maar de partij ging uiteindelijk niet meeregeren. De kans dat zoiets ook met BBB gebeurt, noemt Jansen niet groot. "Gevoelsmatig doe je dan ook onrecht aan de kiezer. Die heeft een heel duidelijk signaal afgegeven, dus daar moet je dan rekening mee houden."
De komende tijd voert de BBB gesprekken met andere partijen om tot een coalitie te komen in de Staten. Lijsttrekker Carla Evers benadrukte gisteren nogmaals dat ze geen enkele partij uitsluit. Toch verwacht Jansen dat de gesprekken nog wel even kunnen doen. "Het kan heel lang duren, maar ik verwacht toch dat je met vier á vijf maanden wel weer een nieuw college hebt. Maar makkelijk zal het niet altijd zijn."
Een terugblik op de verkiezingsavond:
Carla Evers, Boer Burger Beweging, over aanstaande overwinning

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.