Nieuws

Nieuw DNA-bewijs tegen hoofdverdachten in moordzaak Daan Mellée uit Enschede: "Keihard daderspoor"

Nieuw DNA-bewijs tegen hoofdverdachten in moordzaak Daan Mellée uit Enschede
Nieuw DNA-bewijs tegen hoofdverdachten in moordzaak Daan Mellée uit Enschede © ANP - politie
Forensisch deskundigen hebben nieuw bewijs ontdekt tegen twee hoofdverdachten van de moord in 2018 op Daan Mellée uit Enschede. Op een tweede kogelhuls die bij het slachtoffer werd gevonden, is zeer recent DNA-materiaal van hen aangetoond. "Er bestaat geen enkele twijfel meer over hun betrokkenheid bij de dood van Mellée", aldus het OM vandaag tijdens een voorbereidende rechtszitting.
Eerder werd al duidelijk dat op een andere kogelhuls DNA was gevonden van Mellée's vriendin Debbie. Tot voor kort was het forensisch deskundigen niet gelukt om een bruikbaar DNA-profiel van een tweede huls te halen. Maar afgelopen woensdag verstrekte het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een rapport waarin staat dat experts 'een voortschrijdend inzicht' hebben.
Volgens de openbaar aanklagers is het de forensisch experts met nieuwe technieken gelukt om een DNA-match te maken. "De techniek staat niet stil. Het is in die zin maar goed dat deze zaak zoveel tijd vergt."
Op de tweede huls blijken DNA-profielen van wederom Debbie, maar eveneens van Daniel V. te zitten. Dat is de man die door meerdere getuigen al werd aangewezen als de schutter. "Dit is een keihard daderspoor", zegt justitie. "Op een huls, verschoten met het wapen waarmee Mellée is omgebracht, zitten DNA-sporen van de verdachten. En ze hebben daar geen verklaring voor."
Heeft u dan een DNA-look-a-like?
Rechter

Daniel V.

Daniel V. is de eerste verdachte die door de opsporingsdiensten werd aangehouden. Dat gebeurde eind 2021, nadat een anonieme getuige zich had gemeld. Die wist te melden dat Daniel het slachtoffer met drie schoten van het leven had beroofd.
Daan Mellée werd in de zomer van 2018 dood gevonden in het huis van zijn vriendin aan Het Oosterveld in Enschede. Hij bleek van dichtbij te zijn doodgeschoten, terwijl hij lag te slapen. Op het beddengoed werd DNA van Daniel V. aangetroffen, precies op de plek waar je met je hand zou steunen om iemand van zeer nabij dood te schieten. Na zijn aanhouding verklaarden meer mensen over Daniel. Zo werd hij in verschillende gesprekken de schutter en 'killer' genoemd. Hij is de enige verdachte die nog vastzit.
Daniel zegt dat hij nooit kogels heeft vastgehad. "Dat DNA dat nu opeens is gevonden, kán niet van mij zijn!" Waarop de rechtbank-voorzitter hem vandaag smalend vroeg: "Heeft u dan misschien een DNA-look-a-like?"
Daniel's advocaat, Roy van der Wal, heeft ook de nodige vraagtekens over het nieuwe DNA-rapport. "In 2018 én in 2020 is diezelfde huls onderzocht en kon er geen DNA-match gemaakt worden. Nu ineens wel. Welke kennis heeft die deskundige dan nú wel en tóen niet? Ik mis in het rapport van afgelopen woensdag een wetenschappelijke verklaring. Dit bewijs kán niet rechtmatig zijn."
We sluiten niet uit dat Debbie weer wordt opgepakt
Officier van Justitie

Debbie

Debbie, de vriendin van slachtoffer Mellée, heeft ook een jaar vastgezeten. Tegen haar heeft de politie ook belastend bewijs gevonden. Zoals gezegd werd er al DNA van haar gevonden op een kogelhuls, nu dus ook op een tweede. In gesprekken wijzen getuigen haar aan als opdrachtgever en op een vest dat door Debbie was gedragen zaten kruitresten.
Na de vondst van het DNA-spoor van Debbie op de tweede huls wordt ze volgens de openbaar aanklagers mogelijk opnieuw opgepakt. "Dat sluiten we niet uit"
Een derde verdachte, Bart, zou schietinstructies hebben gegeven. Zowel Bart als Debbie werden eind vorig jaar op vrije voeten gesteld, tot aan het eindproces. Dat was omdat justitie al maandenlang geen nieuw bewijs tegen hen had aangedragen. Ze gelden nog steeds als verdachten.
Op een stapel wasgoed wordt een Versace-vest gevonden met kruitsporen, en dna van Debbie
Op een stapel wasgoed wordt een Versace-vest gevonden met kruitsporen, en dna van Debbie © RTV Oost

"Je gaat eraan!"

Verdachte Debbie had op de avond voor de moord slaande ruzie met Daan Mellée. Die laatste heeft bij die ruzie tanden uit haar mond geslagen. Ze zou vervolgens geroepen hebben: "Je gaat eraan!".
Debbie is na die ruzie door Daniel naar huis gebracht. Die zou het hele huis hebben nagespeurd op eventuele aanwezigheid van Mellée. "Zo komt mijn DNA ook op het bed", is V's verklaring. Om te bekijken of dat een mogelijkheid is, wordt er binnenkort een reconstructie gehouden in een identiek huis. Ook is de kamer waar Mellée werd doodgeschoten digitaal nagebouwd. Op die manier kunnen allerlei scenario's digitaal worden nagebootst.
Zowel Debbie, Daniel, als Bart ontkennen bij de moord betrokken te zijn. Zij wijzen naar een ex van Debbie, die zou de moord hebben gepleegd. Diegene zou, nog voordat het levenloze lichaam van het slachtoffer überhaupt was gevonden, al aan meerdere getuigen hebben gezegd dat Daan Mellée was vermoord.

Podcast

Over de spraakmakende moordzaak is een podcast gemaakt door misdaadjournalist Tom Meerbeek. De podcast heet 'Moord op het Oosterveld' en is te vinden bij alle bekende podcast-streamingsdiensten. Begin deze week werd bekend dat 'Moord op het Oosterveld' is genomineerd voor de 'Regiohelden-award', een prijs voor de beste producties van regionale omroepen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.