Sanering terrein voormalige gasfabriek Zwolle gaat na de zomer verder

Na de zomer wordt het verontreinigde terrein van de voormalige gasfabriek op het Noordereiland in Zwolle verder gesaneerd. Vanavond werd een informatiebijeenkomst gehouden waarbij omwonenden en andere geïnteresseerden zijn geïnformeerd over de werkzaamheden, die een aantal maanden gaan duren.

Het gaat om het gebied tussen theater De Spiegel, de parkeervoorziening en het water. Tijdens de sanering blijven het Spinhuisplein en de parkeervoorzieningen bereikbaar. De werkzaamheden worden voornamelijk tussen 24 augustus en eind november uitgevoerd. Na de sanering worden nieuwe wandelpaden in het gebied aangelegd en worden nieuwe bomen geplant. 

Op het terrein stond van 1848 tot 1969 een gasfabriek. Daardoor raakte de bodem sterk verontreinigd met onder meer PAK, cyanide, zware metalen, BTEX en minerale olie. Voor de bouw van De Spiegel werd de grond gesaneerd, maar in het diepe grondwater en onder de parkeergarage is een verontreiniging achtergebleven. De kosten om die te saneren, bedragen zo'n 1,8 miljoen euro. De gemeente draait op voor ongeveer een derde van de kosten, de provincie betaalt de rest.

Meer over dit onderwerp:
zwolle sanering IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren