Nieuws

Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: kikkerdriltelling van start

Vanaf vandaag start de Landelijke Kikkerdriltelling
Vanaf vandaag start de Landelijke Kikkerdriltelling © ANP
We tellen al vlinders, vogels en vleermuizen. Maar kikkerdril, eitjes van kikkers dus, wordt ook geteld. Vanaf vandaag organiseert RAVON, kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, de kikkerdriltelling. Tellen kan tot en met 26 maart in tuinvijvers, stadsvijvers, poelen of sloten.
Zeker rond deze tijd, als de kikkerdril net is 'afgezet', is het niet zo moeilijk, dat tellen, legt Raymond Creemers, onderzoeker bij RAVON, uit. "Kikkerdril is dan zo groot als een tennisbal en heel goed te tellen. Later valt het uit elkaar en is het moeilijker."

Bak met water

Waarom is zo'n kikkerdriltelling eigenlijk nodig? "Het is een leuke natuurervaring voor kinderen", vertelt Creemers. "Kikkerdril verzamelen gebeurt ook in de klas." Dan wordt de kikkerdril in een bak met water gelegd en volgen kinderen hoe de eitjes uit komen en kikkervisjes rondzwemmen.
Maar is het dan alleen maar leuk en zit er geen wetenschappelijk aspect aan zo'n telling? Zeker wel. Eén zo'n tennisbal vol kikkerdril wordt gelegd door één stel kikkers. "Dus als je het aantal tennisballen in een vijver of poel telt, weet je meteen hoeveel kikkers er in het gebied in en rondom het water voorkomen."

Brulconcerten

Daarbij gaat het om de bruine kikkers. Het zijn de kikkers die deze maand het voorjaar inluiden met hun brulconcerten. Ze leggen hun eieren bij ondiepe zonbeschenen oevers. Daar is de kikkerdril dus ook te vinden.
Zo'n tennisbal van kikkerdril bevat ongeveer 1.500 kikkereitjes. Als die kleintjes het allemaal zouden overleven, zou je overal kikkers zien. Maar dat valt wel mee. Het is de schuld van de natuur. "Mensen hebben een romantisch beeld van natuur, maar het is een slagveld. De eitjes sneuvelen vaak al, omdat ze worden gegeten door salamanders. En als die kikkervisjes uitkomen, worden ze door veel dieren gegeten, bijvoorbeeld door vogels. Een groot slagveld dus."

Combinatie met andere onderzoeken

Veel kikkervisjes hebben dan ook maar een kort leven. Hoe gaat het dan eigenlijk met die bruine kikker? Ook dat is een reden om die kikkerdriltelling uit te voeren. "In het verleden ging het vooral slecht met de groene kikker. Dat had te maken met de waterkwaliteit, waar die kikker gevoelig voor is. De bruine kikker komt in veel tuinen voor. We doen ook andere onderzoeken naar kikkers en die combineren we dan met de kikkerdriltelling. Zo kunnen we zien hoe de kikkerpopulatie zich ontwikkelt."
Meedoen met de kikkerdriltelling kan via tuintelling.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.