Nieuws

Enschede wil zelf grip op plaatsing asielzoekers en stelt 550 plekken beschikbaar

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
Enschede heeft een plan klaarliggen voor een groot asielzoekerscentrum voor 550 mensen in de stad, maar stelt daar wel strikte voorwaarden aan. De grootste stad van Overijssel, die op dit moment geen enkel azc heeft, wil daarmee voorkomen dat het een verplichte azc-aanwijzing krijgt, zoals in Albergen gebeurde.
Gemeenten kunnen straks gedwongen worden om asielzoekers op te vangen, nu het kabinet werkt aan de zogenoemde spreidingswet. Het dwingen van een gemeente gebeurde vorig jaar in Albergen, waar de gemeente en staatssecretaris lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

Strikte voorwaarden

Met het voorstel van 550 plekken voor asielzoekers wil Enschede zelf grip houden en een aanwijzing van het Rijk voorkomen. Mocht er vanuit 'Den Haag' wel zo'n verplichting komen, dan kan Enschede opgelegd worden om 700 tot 800 asielzoekers op te vangen, honderden meer dan in het voorstel dat nu gedaan wordt.
Het voorstel aan de staatssecretaris van Asiel is opgesteld door BurgerBelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie Enschede en wordt gesteund door een grote meerderheid van de Enschedese raad. Er wordt wel een aantal harde voorwaarden gesteld: zo mag het azc er maximaal vijf jaar staan en moet elk jaar dat er verlengd wordt, overlegd worden met de raad. Ook willen de partijen geen veiligelanders, een groep die vaak voor overlast zorgt in en rondom azc's, in de opvang.
Mocht het voorstel van Enschede doorgaan, dan krijgt de stad het op een na grootste azc van Overijssel. Het azc in Hardenberg is met 750 plekken nog iets groter.

Take it or leave it

Door zelf een handreiking te doen aan de staatssecretaris, wil Enschede ook voorkomen dat het in de tussentijd alsnog gedwongen kan worden om meer asielzoekers op te vangen. "En dat willen we niet", zegt raadslid Malkis Jajan (VVD). "Ons asielvoorstel is een take it or leave it. Komt de staatssecretaris niet aan de voorwaarden tegemoet, dan doen wij niks."
Dat laatste is geen zekerheid: staatssecretaris Van der Burg (VVD) van Asiel kan met de nieuwe wet gemeenten straks alsnog dwingen om asielzoekers op te vangen. Jajan: "Dat klopt, maar er ligt hier nu een concreet voorstel voor de staatssecretaris, dat hem echt helpt in de asielproblematiek. Maar als Enschede alsnog gedwongen wordt, dan sluiten wij deze opvang. Dat wil de staatssecretaris ook niet."

Eschmarkerveld

De plannen voor een asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld in Enschede stuitten in 2015 op veel verzet, met zelfs varkenskoppen op de beoogde locatie. "We hebben echt geleerd van de vorige keer", zegt Barry Overink (Burgerbelangen). "We gaan zorgen dat hier geen onrust over komt."
Waar het nieuwe azc moet komen, is nog niet duidelijk:
Enschede wil zelf grip op plaatsing asielzoekers en stelt 550 plekken beschikbaar

Opvang in Overijssel

De opvang van asielzoekers is in veel gemeenten in Overijssel een heikel punt. Vorig jaar bleek uit onderzoek van RTV Oost dat bijna de helft van de Overijsselse gemeenten al jarenlang geen asielzoekers heeft opgevangen. Enschede had vorig jaar wel maandenlang een noodopvang voor honderden asielzoekers op de voormalige Vliegbasis Twenthe.
Aanstaande maandag is er in de gemeenteraad van Enschede een spoeddebat over de opvang van asielzoekers. Het voorstel zoals het er nu ligt wordt niet gesteund door de PVV, Forum voor Democratie en Enschede Anders, maar heeft daarmee alsnog een ruime meerderheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.