Nieuws
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten om toezicht te houden in de stad, dorpen en het buitengebied. Zo wil de gemeente sneller en efficiënter controles uitvoeren.
Met de invoering van de 'toezicht-drone' volgt Deventer onder andere de gemeente Texel, waar drones al ingezet worden. Op het eiland werd de drone niet bepaald met gejuich ontvangen. Zo zijn er grote zorgen over de privacy van mensen, schreef De Volkskrant.
Privacy
Volgens Deventer burgemeester Ron König wordt daar in zijn gemeente voldoende rekening mee gehouden. 'De werkwijze is afgestemd met de privacy-specialisten van de gemeente. Het doel is om gebouwen en objecten te fotograferen en dus juist niet om personen in beeld te brengen', schrijft hij in een brief aan de raad.
De gemeente Enschede gebruikte als andere Overijsselse gemeente ook al eens een drone om toezicht te houden. Tijdens de corona-lockdown controleerde een drone of de bezoekers van een recreatieplas wel anderhalve meter afstand hielden.
Als er onbedoeld wel personen in beeld komen, moet dat volgens hem geen probleem opleveren. 'Ze worden niet herkenbaar in beeld gebracht en daardoor is de AVG niet van toepassing.'
Controles
Deventer wil onder andere gevels van gebouwen, daken en andere lastig bereikbare of onoverzichtelijke situaties controleren met de drone. 'We kunnen vanuit de lucht foto's maken, om zo snel overzicht van de situatie te verkrijgen.'
De drone is veel efficiënter dan bijvoorbeeld een steiger bouwen om toezicht te houden, vindt burgemeester König. Zo kunnen sloop- en (ver)bouwingsactiviteiten gemakkelijk in de gaten worden gehouden.
De kosten voor het gebruik van de drone bedraagt 10.000 euro. Twee ambtenaren worden opgeleid tot dronepiloot. Overigens mag de gemeente niet zomaar overal vliegen. Rondom het nabijgelegen vliegveld Teuge ligt een no-fly zone, daar mag 's avonds niet worden gevlogen. Ook mag er in de buurt van chemicaliënbedrijf Nouryon niet gevlogen worden.