Nieuws

Shovelbestuurder uit Geesteren wraakt rechtbank in snelrechtzitting na boerenprotest

De sfeer werd soms grimmig tijdens het boerenprotest in het Zuiderpark
De sfeer werd soms grimmig tijdens het boerenprotest in het Zuiderpark © ANP / Ginopress
De 60-jarige Johan R. uit Geesteren, die afgelopen zaterdag met een shovel door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, heeft vandaag in een snelrechtzitting de rechtbank gewraakt. Na een schorsing besloot de rechter de wrakingskamer te laten oordelen over het verzoek van de verdachte. De zaak is verdaagd. De man uit Geesteren blijft voorlopig vastzitten.
Het Haagse Zuiderpark was op 11 maart het decor voor een protest van boeren en actievoerders van Extinction Rebellion tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Shovelchauffeur Johan R. werd tijdens het protest opgepakt voor vernieling, verzet met letsel, mishandeling en bedreiging. Bij zijn aanhouding raakten twee agenten gewond.
Van alle demonstranten die dat weekeinde werden aangehouden, is Johan R. de enige die nog vastzit.
In een snelrechtzitting wilde de politierechter in Den Haag zich vanmiddag buigen over de vraag of de verdachte uit Geesteren moet worden gestraft voor het feit dat hij met een shovel door een politieblokkade brak en dat hij in verzet tegen zijn arrestatie twee politiemensen verwondde. Maar de rechtszaak nam een vreemde wending. Vanaf de binnenkomst van Johan R. in de rechtszaal ontvouwde zich een waar circus.

Binnenkomst in rolstoel

Johan R., een grote man met blonde krullen en een baard, komt binnen in een rolstoel. Hij draagt een zwarte hoodie met 'Harley Davidson bike town' op zijn rug. Zijn voeten steken in bajesslippers. De zaak trekt veel aandacht, de publieke tribune zit vrijwel vol.
De verdachte schudt zijn advocaat de hand, maar blijkt hem niet gemachtigd te hebben om namens hem te spreken. Dus trekt de advocaat zijn toga uit en gaat achterin de zaal zitten. Johan R. staat vervolgens op uit zijn rolstoel en wil eerst een lijst met vijf punten voorlezen. Hij wil van de griffier weten of alles netjes wordt genoteerd. Hij vraagt of de rechter zich wil legitimeren. "Bent u constitutioneel bevoegd om te doen waarvoor u hier zit?"

Vergoeding geleden schade

Daarnaast wil R. vrijgepleit worden en vraagt hij om een schadevergoeding van 100.000 euro. "Ik heb schade geleden door 'buitensporig geweld en ontvoering'. Ik wil dat de rechtbank mij schadeloos stelt."
Ik ben niet de gedaagde R. Ik ben een soeverein en levendig mens
Johan R.
Vervolgens wraakt R. de rechter, omdat die zich niet op verzoek van de verdachte legitimeert. "Ik ben beëdigd, dus dat zal ik niet doen", is het antwoord van de rechter, die hem dankt voor zijn vijf punten en hem vraagt te gaan zitten. Dat weigert R. "Ik ben niet de gedaagde R. Ik ben een soeverein en levendig mens. Johan R. de gedaagde is een fictie."
Vanuit de zaal wordt Johan. R. gesouffleerd door een vrouw. De rechter vraagt haar ermee te stoppen. Johan R. heeft zelf zijn naam meermalen herhaald, maar weigert vervolgens te bevestigen dat hij dat is.

Wrakingsverzoek

De rechtbank wil verder met de zitting, maar de verdachte herhaalt zijn wrakingsverzoek. "U zit hier niet als rechter maar als trustee van de gedaagde. Ik ben de begunstigde", aldus het verwarde betoog van R.
De rechter schorst de zitting en trekt zich terug om na te denken over het verzoek van de man uit Geesteren. De rechter neemt daarvoor ruim de tijd en besluit uiteindelijk dat de beoordeling aan de wrakingskamer is. Er moeten drie rechters komen die daarover oordelen, maar dat lukt vandaag niet meer.
De zaak wordt aangehouden voor onbepaalde tijd. Maar de officier van justitie wil dat Johan R. vanwege herhalingsgevaar achter de tralies blijft.
De zitting komt ten einde zonder dat er snelrecht kan worden toegepast. Terwijl Johan R. weer in zijn rolstoel gaat zitten, klinkt er vanaf de publieke tribune luid applaus en wordt er "volhouden!" geroepen. Johan R. kijkt niet op of om als hij terug naar het cellenblok wordt gereden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.