Nieuws

Omgekeerde wereld: werkgever wil méér loon betalen, maar mag dat niet

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / Prostock-Studio
"De lonen moeten omhoog, minimaal 10 procent!" Het klinkt als een kreet van de vakbond, maar hij komt van een werkgever. IJsselheem, om precies te zijn. De organisatie biedt ondersteuning aan ouderen in de regio Kampen en vindt dat haar werknemers te weinig loon krijgen. "We mogen niet van de cao afwijken, ook niet in positieve zin."
Volgende week vrijdag stemmen werkgevers over het openbreken van de cao voor werknemers in de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT).

Dubbele cijfers

Als het aan IJsselheem ligt komt er een nieuwe cao met een hoger loon. "Minimaal dubbele cijfers", zegt Karin Leferink, bestuursvoorzitter van IJsselheem.
"We zien om ons heen dat er aanleidingen genoeg zijn om de salarissen een stevige impuls te geven", staat in een persbericht van de organisatie. "Zo is er een rapport van de Sociaal Economische Raad die berekend heeft dat de VVT gemiddeld 6 tot 9 procent minder verdient dan andere sectoren."

Actie

De zorgorganisatie komt in actie omdat ze 'een interessante werkgever willen zijn en blijven'. En daar hoort een goede beloning bij. Met de hashtag #dubbelecijfersvoordeVVT willen ze de toon zetten voor het overleg van volgende week vrijdag.
"We steken het positief in, dus geen witte woede’ of ‘zorg op zwart", zegt Leferink. De organisatie wil 'positieve energie' meenemen naar het cao-overleg en vraagt iedereen mee te denken. "Zorgmedewerkers en collega VVT-organisaties mogen oplossingen met ons delen, net als ideeën die out of the box zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.