Nieuws

Haroen (10) wil tijdens ramadan vier weken vasten: 'Vorig jaar lukte het niet door popcorn'

Haroen (10) wil de volledige ramadanperiode van vier weken gaan vasten.
Haroen (10) wil de volledige ramadanperiode van vier weken gaan vasten. © RTV Oost / Bart Kieft
Vijf dagen voor het einde van de ramadan werd de verleiding van zoete popcorn Haroen te veel. De leerling van islamitische basisschool De Zonnebloem in Deventer doet vanaf komende donderdag een nieuwe poging om de volledige ramadanperiode te vasten. Hij krijgt steun van directeur Aziz Maskoul en een diëtiste. "Maar het moet wel op een gezonde manier gebeuren."
Op De Zonnebloem geeft diëtiste Mariam Aaras een kleine week voor het begin van de ramadan (vanaf donderdag 23 maart) tekst en uitleg aan een groep ouders.
Directeur Maskoul legt uit waarom: "We krijgen heel vaak vragen van ouders of hun kind te jong is voor de ramadan? En of vasten goed is voor een kind? En ook willen ouders vaak weten wat hun kind dan moet eten tussen zonsondergang en zonsopkomst. Daarom hebben we een diëtiste uitgenodigd."

Leerprestaties

Mariam Aaras spreekt voor een groep van ongeveer 15 ouders. De diëtiste: "Belangrijk is dat een kind echt gezond blijft eten. Een lekkernij kan altijd, maar vergeet fruit en groenten niet. En blijf ontbijten, want anders kan het ten koste van de leerprestaties gaan. Water drinken is ook heel belangrijk."
Diëtiste en schooldirecteur geven tekst en uitleg op islamitische basisschool Deventer vanwege vasten tijdens ramadan
Ahmet Kaya is blij met de bijeenkomst. "Mijn dochter zit hier op school en het is een goed initiatief dat er tekst en uitleg wordt gegeven over vasten voor kinderen", zegt hij.
Volgens diëtiste Aaras kan dat vasten al vanaf zeven jaar. "Spelenderwijs, een paar dagen of in het weekend. Dat kan in de leeftijd van 7 tot 12 geen schadelijke gevolgen hebben. Maar hou wel in de gaten of uw kind niet te moe wordt. En vergeet niet dat de ramadan meer is dan vasten alleen. Het gaat er ook om dat je een nog beter mens wordt."

Grote uitdaging

Directeur Maskoul vult aan. "De islam vindt voeding en opvoeding van een kind heel belangrijk. Vanaf de puberteit moet een kind meedoen aan de ramadan, tot die tijd is het inderdaad spelenderwijs." Leerling Ensar (12) wil net als Haroen dit jaar het vasten de gehele ramadanperiode volhouden. "Ik heb wel medicatie, die moet ik nu 's nachts nemen. Het wordt een hele grote uitdaging."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.