Nieuws

Bedrijven op zoek naar nieuw personeel in de logistieke sector

Personeelstekorten in de logistieke sector
Personeelstekorten in de logistieke sector © RTV Oost
De logistieke sector in de regio Twente heeft vrijwel continu zo'n 7.000 vacatures open staan. Nieuwe werknemers zijn niet aan te slepen en daarom organiseerde Port of Twente vandaag een open dag in Oldenzaal. "De wereld van de logistiek is veel breder dan veel mensen altijd denken", zegt organisator Ben Gerrits trots.
In één van de magazijnen van transporteur Bleckmann is vandaag een zogenaamde carrièremarkt ingericht. Tientallen transportbedrijven proberen zich hier onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde werkzoekers.
Je kunt hier op een heftruck rijden, er staan allerlei simulators en zelfs drie grote vrachtwagens klaar voor een proefritje.

'Alleen sturen'

Er lopen veel kinderen rond, zoons van vrachtwagenchauffeurs die willen laten zien hoe mooi het vak is. En dat kan hier, want er is van alles te zien en te doen. De negenjarige Pi zit vol concentratie achter het stuur van een simulator. Dat het niet echt is boeit hem niks, met een beetje fantasie is de echte bestuurder van zo'n enorme tientonner.
Moeilijk is het niet volgens Pi: "Het is een automaat en je hoeft zelfs geen gas te geven. Alleen sturen en zorgen dat je de verkeersborden niet raakt."

Proefrit

Dat laatste is nog niet zo makkelijk, als we rijinstructeur Martin moeten geloven. "Kijk maar eens langs de weg hoe vaak je zo'n verkeersbord scheef ziet staan. Zo'n vrachtwagen is met spiegels al gauw zo'n drie meter breed en dan is het echt wel een kunstje hoor, dat manoeuvreren door nauwe straatjes en scherpe bochten.
Achter het stuur van zijn leswagen zit de vijftigjarige Marcel. Hij is sinds kort werkloos en omdat zijn zoon sinds een tijdje op de vrachtwagen zit, wil Marcel het zelf ook wel eens proberen. Na een korte uitleg mag hij de motor al starten en probleemloos rijdt Marcel van het terrein af de openbare weg op.

Glunderen

De rijinstructeur geeft uitleg maar Marcel lijkt met zijn hoofd ergens anders. "Wow wat is dit kicken zeg." Marcel's vrouw Petra zit achter hem en kijkt mee. Het valt haar op hoezeer Marcel geniet van het ritje. "Ik heb hem maar één keer eerder zo zien glunderen. Dat was toen hij voor het eerst op een motor stapte. Maar nu zie ik al aan hem waar dit naartoe gaat", zegt ze onomwonden.
Als Marcel na een klein half uurtje terug het terrein op rijdt glundert hij van oor tot oor. Marcel is eruit. "Fantastisch dit! Dus ik weet het wel hoor, ik ga vrachtwagenchauffeur worden."
In deze video zie je een impressie van de open dag:
Banenmarkt in Oldenzaal om werknemers de logistieke sector in te lokken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.