Nieuws

Landelijke Opschoondag: Sigaretten, plastic, en bierflesjes

Kinderen ruimen afval op in buurtschap Notter tijdens Landelijke Opschoondag
Kinderen ruimen afval op in buurtschap Notter tijdens Landelijke Opschoondag © Niels Wesselink
“Echt heel erg dat er afval in de natuur ligt, want het duurt heel lang voordat het plastic is opgeruimd”, zegt Eva van tien jaar oud. Samen met 100 dorpsgenoten ruimt zij afval op in haar omgeving. De buurtschappen Notter en Zuna doen mee aan de Landelijke Opschoondag en hebben al veel afval gevonden.
“Glas, zakken chips en blikjes. We vinden hier van alles in de berm”, zegt Wim Wolberink, mede-initiatiefnemer van de ‘opschoondag’ in Notter en Zuna. Volgens hem zorgt het voor veel samenhorigheid en willen zij met deze dag jeugd bewust maken van de gevolgen van afval in de natuur.
Bewoners van Notter en Zuna ruimen afval op tijdens Landelijke Opschoondag
“Als we nu de jeugd erbij betrekken om rommel op te ruimen, dan zullen zij in de toekomst afval niet weggooien in de berm", stelt Wolbrink. Opruimers Eva en Ilse zijn al overtuigd. De vraag of zij wel eens afval weggooien beantwoorden ze volmondig met ‘nee!’. “Wij stoppen het in onze jaszak en nemen het mee naar huis of wij gooien het meteen in de prullenbank”, zegt Ilse (10). “Ja, we gooien het thuis weg”, beaamd Eva.
De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon en wordt voor de 21e keer gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.