Nieuws

Dit tweetal start voor BBB verkenning naar nieuwe coalitie Overijssel

BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen
BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen © ANP / Sem van der Wal
Oud-wethouder Wout Wagenmans en bestuurskundige Jolanda Waaijer zijn door de BoerBurgerBeweging (BBB) gevraagd om de gesprekken over een coalitie in Overijssel te leiden. Ze hebben dit eerder voor de gemeente Tubbergen ook gedaan.
De BBB van Caroline van der Plas is de grote winnaar van de provinciale staten verkiezingen in Overijssel. De nieuwe partij komt met 17 zetels in de provinciale politiek en is dus aan zet om de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie te starten.
Na overleg op het provinciehuis zaterdagmiddag hebben alle aanwezige politieke partijen ingestemd met de keuze voor de verkenners. De keuze is op de ervaren bestuurders gevallen vanwege hun kennis en kunde en het feit dat ze 'neutraal' zijn. Dat is voor de BoerBurgerBeweging belangrijk.
Wout Wagenmans heeft ruim 23 jaar politieke ervaring. Zowel als raadslid en als wethouder in de gemeente Raalte.
Wout Wagenmans, oud-wethouder Raalte
Wout Wagenmans, oud-wethouder Raalte © RTV Oost / Ties van der Heide
Jolanda Waaijer uit Almelo heeft een adviesbureau en is organisatie- en bestuursadviseur in de zorg en het onderwijs. Ook heeft zij gewerkt als griffier bij de gemeenten Tubbergen en Hardenberg.
Jolanda Waaijer, bestuurskundige
Jolanda Waaijer, bestuurskundige © eigen foto
Om een eventuele coalitie te vormen zou de BBB theoretisch gezien kunnen 'regeren' met de VVD en het CDA. Deze twee Overijsselse afdelingen zeggen al langer dat het harde beleid uit Den Haag in de provincie niet werkt en willen een meer menselijke aanpak van de stikstofcrisis.
De BBB heeft als speerpunt een andere koers op het stikstofbeleid. Zo is onteigenen van boeren een breekpunt voor de BBB, net als het naar voren halen van de stikstofdoelen naar 2030. Dit geluid is in Overijssel niet alleen van de BBB, ook het CDA en de VVD geven aan dat 2030 geen doel op zich moet zijn.
Voor een meerderheid zijn minimaal 24 van de 47 zetels nodig in het provinciehuis in Zwolle. De BBB heeft aangegeven met alle partijen in gesprek te willen.

Stabiele meerderheid, recht doen aan uitslag

De verkenners hebben de opdracht gekregen om de mogelijkheden voor een stabiele meerdersheids-coalitie te onderzoeken. Daarbij wordt gekeken naar overeenkomsten en verschillen die in de verkiezingsprogramma's staan. Bovendien is de opdracht dat er recht moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag.
De nieuwe partij 'is klaar om haar verantwoordelijkheid te nemen', dit zei Overijssels BBB-leider Evers na de historische winst van woensdagavond. Potentiële Statenleden volgen al maanden speciale trainingen om zich voor te bereiden op de Overijsselse politiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.