Nieuws

Raalte bestaat 900 jaar en dus liep Raaltenaar Hans (59) dit jaar 22 marathons

Hans Groen maakt zich op voor zijn 22e marathon dit jaar
Hans Groen maakt zich op voor zijn 22e marathon dit jaar © RTV Oost
Een marathon lopen is niet voor iedereen weggelegd. Hans Groen uit Raalte draait er echter zijn hand niet voor om. Sterker nog: hij liep gisteren zijn 22e marathon in een jaar tijd. 'Zijn' Raalte bestaat namelijk 900 jaar en dat moet gevierd worden.
En natuurlijk, bij een verjaardag hoort een feestje. Maar om dan 22 marathons te gaan lopen; dat klinkt voor de gemiddelde mens als een behoorlijk onzalig idee. Niet voor Hans Groen: "Onzalig? Nee, joh. Ik vind het juist een heerlijk idee. Een mooie uitdaging ook."

Elke marathon een letter

Een uitdaging is het zeker. En dat getal van 22 komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hans loopt namelijk marathons in de vorm van letters. En met het lopen van de laatste marathon, gisteren, heeft Hans zijn boodschap compleet. In zijn Strava-app lees je nu RAALTE NEGENHONDERD JAAR. Waarbij elke letter dus staat voor één marathon. "Leuk toch? Ik vind het wel humor."
De 22 marathons die Hans afgelopen jaar liep op een rijtje
De 22 marathons die Hans afgelopen jaar liep op een rijtje © Ton van der Toom
Dat is het voor Hans: pure humor. Hij liep de marathons voor de lol en vooral omdat hij trots is op het dorp waar hij geboren en getogen is. "Raalte heeft alles. Niet de drukte van een grote stad, niet de stilte van een klein dorpje. Raalte zit er precies goed tussenin. En de omgeving is prachtig, dus dat hardlopen is dan absoluut geen straf hoor."

Niet kapot gaan

Het is niet voor het eerst dat Hans zijn hobby op een dergelijke manier inzet. Twee jaar geleden haalde hij al het nieuws door met zes marathons de letters RAALTE bij elkaar te lopen. "Dat was voor een goed doel, maar dat is nu niet aan de orde. Ik doe het nu puur voor mijn plezier."
Van een zware belasting wil hij, ondanks zijn 59-jarige leeftijd, niets weten. "Kijk dit goddelijke lichaam, ha ha. Dat heeft niets te lijden, hoor. Weet je, ik doe het vooral lekker rustig aan. Niet kapot gaan tijdens zo'n marathon, da's het belangrijkste. En als ik onderweg iemand tegen kom waar ik even een praatje mee kan maken, doe ik dat zeker. Ik heb geen haast."
Hans Groen uit Raalte loop 22 marathons in een jaar

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.