Betaald voetbal

Ugalde houdt FC Twente in de race voor plek vier tijdens knappe zege op AZ

FC Twente blijft meedoen om plek vier en daarmee waarschijnlijk direct Europees voetbal. Het won vanavond in eigen huis met 2-1 van AZ. Opnieuw was Manfred Ugalde het goudhaantje.
Jans verkoos achterin Joshua Brenet boven Alfons Sampsted, op het middenveld Anass Salah-Eddine boven Sem Steijn en voorin was Ricky van Wolfswinkel de linksbuiten en Ugalde de spits.

Kleine Ugalde grote man

Laatstgenoemde scoorde drie keer in de laatste twee duels en voegde daar vanavond na een paar minuten alweer twee treffers aan toe. Eerst kopte hij fraai een voorzet van Brenet in de korte hoek achter doelman Matthew Ryan en een paar minuten later was het opnieuw raak met het hoofd op aangeven van Vaclav Cerny.

Twee schoten AZ

AZ kwam nauwelijks aan voetballen. Pas na een kwart wedstrijd was de ploeg voor het eerst gevaarlijk. Zwollenaar Tijjani Reijnders schoot hard in, maar zag Lars Unnerstall de bal knap uit zijn doel houden. Na de gegeven hoekschop pakte de doelman ook een schot van Yukinari Sugawara.

Hilgers geblesseerd

Daarna kreeg Ugalde twee kansen op een hattrick binnen het half uur, maar met zijn voeten stond het vizier niet op scherp. Aan de andere kant kon Jens Odgaard net niet bij een scherpe voorzet van Jordy Clasie. Tegenvaller in de eerste helft was het geblesseerd uitvallen van Mees Hilgers. Hij leek er met een liesblessure vanaf te gaan. Even later leek ook Ugalde naar de kant te moeten, maar hij kwam toch terug het veld in.

Kansen Twente

Na rust keerde de spits echter niet terug en dus kwam er geen hattrick. Het eerste gevaar na de pauze kwam van Salah-Eddine. Ryan maakte van zijn harde schot een hoekschop. Daaruit was Van Wolfswinkel gevaarlijk, maar ook daar had de doelman een antwoord op. Virgil Misidjan was de vervanger van Ugalde en hij was na een klein uur ook gevaarlijk. Maar zijn schot werd geblokt tot hoekschop.

Treffer AZ

Na driekwart wedstrijd was AZ ineens terug in het duel. Jesper Karlsson schoot de 2-1 achter Unnerstall in de korte hoek. Debutant Mexx Meerdink kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar zag Julio Pleguezuelo zijn schot al liggend blokken. De gelijkmaker kwam er niet in De Grolsch Veste.

Zes punten achterstand

Door de zege heeft nummer vijf Twente nu 47 punten uit 26 duels. Dat zijn er zes minder dan de tegenstander van vanavond en PSV, dat eerder vandaag slechts een punt pakte bij Vitesse. De Eindhovenaren zijn op doelsaldo derde.

FC Twente - AZ 2-1

1-0 Ugalde (8)
2-0 Ugalde (11)
2-1 Karlsson (66)
Arbiter: Lindhout
Geel: Pleguezuelo, Karlsson, Cerny
FC Twente: Unnerstall; Brenet, Hilgers (Pleguezuelo/35), Pröpper, Smal; Zerrouki (Sampsted/90+1), Vlap (Steijn/80), Salah-Eddine; Cerny, Ugalde (Misidjan/46), Van Wolfswinkel (Bruns/90+1).
AZ: Ryan; Sugawara, Goes (Beukema/46), Hatzidiakos, Kerkez (De Wit/61); Reijnders, Mijnans (Mihailovic/78), Clasie; Odgaard (Lahdo/60), Pavlidis (Meerdink/60), Karlsson.