Nieuws

Wout Wagenmans over verkenningen na Statenverkiezing: "Schuwen de confrontatie niet"

Wout Wagenmans
Wout Wagenmans © Archief RTV Oost
Het wordt ongetwijfeld een ingewikkelde puzzel vanwege de grote versnippering in de provinciale politiek, maar daar laten oud-wethouder Wout Wagenmans en bestuurskundige Jolanda Waaijer zich als nieuw aangestelde verkenners niet door ontmoedigen. "We gaan er alle tijd voor nemen en we schuwen de confrontatie niet", zegt Wagenmans.
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft als winnaar van de verkiezingen het duo Waaijer-Wagenmans gevraagd om de gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie te leiden. Jolanda Waaijer uit Almelo is bestuurskundinge en heeft een adviesbureau voor de zorg en het onderwijs. Wout Wagenmans brengt 23 jaar politieke ervaring, waaronder als wethouder in Raalte, aan tafel. De twee legden samen al eens eerder een puzzel over een nieuwe coalitie. Dat was in de gemeente Tubbergen.

Praten, praten, praten

Hoe leg je zo'n puzzel? Waar begin je mee? Onderweg naar familieverplichtingen elders in het land geeft Wagenmans vanmorgen bij Marcel en Bastiaan op Radio Oost alvast een schot voor de boeg. "Morgen gaan we eerst bij elkaar zitten en spreken we de commissaris van de Koning om het proces uit te stippelen en te kijken welke ruimte in de agenda's is." Daarna begint het praten, veel praten: "We willen uitgebreid met alle partijen spreken hoe zij de verkiezingsuitslag zien en hoe ze staan ten opzichte van BBB."

Elftal

Wagenmans vergelijkt het versnipperde politieke veld in de Provinciale Staten van Overijssel met een voetbalelftal. "Ook dat bestaat uit allemaal individuen die moeten samenwerken." Voor iedereen is een rol weggelegd, samenwerking wordt met niemand uitgesloten. Een van de punten die ze meekregen van de opdrachtgevers voor de verkenningen, de BBB van 'founding mother' Caroline van der Plas en Overijssels BBB-leider Carla Evers.
Over de tijd die de verkenners nodig denken te hebben durft Wagenmans geen enkele voorspelling te doen. Eerst volgt nu een hele reeks gesprekken waarin de confrontatie dus niet wordt geschuwd en pas daarna kan over een (in)formatie worden nagedacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.