Nieuws

Enschedeërs aangehouden bij internationaal onderzoek naar digitale fraude

Enschedeërs aangehouden bij internationaal onderzoek naar Phishing
Enschedeërs aangehouden bij internationaal onderzoek naar Phishing © Getty Images
De politie heeft in een internationaal onderzoek naar digitale fraude twee mannen van 26 en 33 jaar uit Enschede aangehouden. Het onderzoek strekt zich uit naar Roemenië. Ze worden ervan verdacht dat ze met phishing-fraude zeker duizend slachtoffers hebben gemaakt. Het schadebedrag is meer dan een miljoen euro.
Er zijn in samenwerking met de Roemeense politie tot nu meerdere verdachten aangehouden. Behalve de twee Enschedeërs is ook een man zonder vaste woon - of verblijfplaats opgepakt en verhoort de Roemeense politie nog een vierde verdachte.

Op het spoor van Phishing

Het team Digitale Criminaliteit van de Eenheid Midden-Nederland wist een verdacht telefoonnummer uit een aangifte na onderzoek te koppelen aan heel veel digitale fraudezaken. Door samenwerking met banken en de aangiftes van verschillende grote banken in Nederland kon het onderzoek verder verdiept worden. Bij de meeste slachtoffers ging het om phishing op online handelsplaatsen.
Onderzoeksleider Jouke Posthumus zegt schrijnende verhalen van slachtoffers te hebben gehoord. “Vaak ging het om mensen die al in een moeilijke situatie verkeerden waarvan op nare manier misbruik is gemaakt. We waren extra gemotiveerd om deze verdachten op te pakken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.