Nieuws

Rai Vloet hangt jarenlange celstraf boven het hoofd voor ongeval waarbij Gio (4) omkwam

Voetballer Rai Vloet, vanochtend in de rechtbank voor de behandeling van de strafzaak
Voetballer Rai Vloet, vanochtend in de rechtbank voor de behandeling van de strafzaak © ANP / Remko de Waal
Het Openbaar Ministerie (OM) eist drieënhalf jaar cel voor profvoetballer Rai Vloet. De oud-Heraclied zou een ongeval hebben veroorzaakt waarbij een vierjarig jongetje om het leven kwam. Vloet zou te veel hebben gedronken en roekeloos hebben gereden toen het mis ging op de A4 bij Hoofddorp, in november 2021.
Het OM eist ook vier jaar rijontzegging aftrek van wat hij tot nu toe heeft gehad.
Rai Vloet was die bewuste avond op een feestje in Amsterdam, verklaarde hij vanochtend in de rechtbank. Toen het feest was afgelopen wilde hij met een vriend naar Rotterdam. "En zonder na te denken stap je dan de auto in en ga je rijden", zegt Vloet, die bekent dat hij dat moment drie glazen sterke drank op had.

203 km/u

De snelheid waarmee Vloet reed is een discussiepunt tijdens de zitting. De politie heeft de auto onderzocht en ontdekte dat er snelheden van 203 kilometer per uur zijn bereikt.
Een getuige zegt dat hij vlak voor het ongeval 'in een flits' werd ingehaald door iemand die maar bleef accelereren. Even later stond diezelfde auto tegen de middengeleider. Een andere getuige werd ook ingehaald door een Golf die op hoge snelheid reed. "Ik zei: wat een mongolen."
"Ik weet dat ik 130-150 heb gereden", zegt Vloet vanochtend. Hij verklaart dat hij vlak voor de botsing bezig was met zijn cruisecontrol omdat er een trajectcontrole aankwam.

Terug van vakantie

Op dat moment kletst de vierjarige Gio met zijn moeder over paprikachips, die hij straks krijgt als ze weer thuis zijn. Het gezin van vier is net terug van een vakantie in Tenerife. Dan komt de klap. De vrouw verklaart hoe ze daarvan bijkomt en ziet dat Gio er slecht aan toe is. Hij bezwijkt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Vlak na het ongeluk vraagt een agent aan Vloet en zijn vriend wie achter het stuur zat, waarbij Vloet naar zijn vriend wijst. Die vriend verklaart hetzelfde.
De voetballer zegt vanochtend dat hij loog 'omdat hij in shock was'. "Het doet ook iets met je als mens als je niet weet wat er precies is gebeurd. Je bent in een andere staat van dienst." Zijn advocaat vindt dat de rechtbank rekening moet houden met de omstandigheden na het ongeval. "Na een ongeval zit je in grote verwarring."

Kazachstan

"Ons leven is verwoest", zegt de moeder van Gio. Het gezin neemt het Vloet kwalijk dat hij nooit contact op heeft genomen en nooit spijt heeft betuigd. "Je hebt bewust gekozen te rijden met veel drank op en hebt ontkend de bestuurder te zijn. Je gaat naar Kazachstan om te voetballen en pakt je leven op alsof er niks aan de hand is."
Vloet zegt dat hij naar Kazachstan en Rusland ging omdat hij zich door de zaak in zijn carrière belemmerd voelde. Wel heeft hij spijt en berouw getoond aan de reclassering. Ook zou hij geen contact met de nabestaanden hebben opgenomen omdat hij ze niet wilde overvallen.
De rechtbank doet op 3 april uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.