Nieuws

Complete tandartspraktijk uit Deventer op transport naar Oekraïne; "Voor de mensen daar goud"

De gepensioneerde Deventer tandarts Rien van Koeveringe (69) schenkt zijn praktijk aan Oekraïne
De gepensioneerde Deventer tandarts Rien van Koeveringe (69) schenkt zijn praktijk aan Oekraïne © Marielle Beumer RTV Oost
Salland voor Oekraïne vertrekt medio april met een opmerkelijk hulptransport richting het Oekraïense dorp Karpylivka. In het laadruim van de vrachtwagen staat dan namelijk een complete tandartspraktijk. Geschonken door de gepensioneerde Deventer tandarts Rien van Koeveringe (69). Een bijzondere en zeer welkome gift, die wel wat inzet vergt om naar het oorlogsgebied te transporteren.
De praktijk moet namelijk eerst met hulp van een technische bouwploeg in Nederland worden ontmanteld en daarna door Oekraïense loodgieters en elektriciens ter plekke weer helemaal in elkaar gezet worden. Dat vergt voorbereiding, vandaar dat de vrijwillige bouwploeg van de stichting Salland voor Oekraïne deze week op bezoek ging bij de gepensioneerde Deventer tandarts om het verhuisplan voor te bereiden.
Deventer tandartspraktijk op hulptransport naar Oekraïne

Goud

De gepensioneerde tandarts Rien van Koeveringe ontving ze met open armen. Hij is blij dat zijn oude praktijk een goede bestemming krijgt. "De apparatuur staat hier al ruim twee jaar te verstoffen, het voelt goed om de praktijk op deze manier over te dragen."
Letterlijk alles is nog aanwezig, van tandartsstoel tot lampen, verschillende boorapparaten, een röntgenapparaat en ook klein materiaal, waaronder vullingen, polijstinstrumenten en klein handgereedschap. De praktijk wordt door Koeveringe helemaal compleet aan de Sallandse hulporganisatie overgedragen.
Jan Bisschop brengt de complete tandartspraktijk medio april naar Karpylivka
Jan Bisschop brengt de complete tandartspraktijk medio april naar Karpylivka © Marielle Beumer RTV Oost
“Voor de jongens in Oekraïne, die er straks mee gaan werken, is dit goud”, zegt Jan Bisschop, die de praktijk in april samen met een heleboel andere medische hulpgoederen naar Karpylivka gaat brengen. Hij is al sinds 1996 betrokken bij verschillende hulptransporten naar het door oorlog geteisterde land en kent de weg, de mensen en hun behoefte aan hulp als geen ander.
“Ik ben echt heel blij met deze gift. De praktijk wordt overgedragen aan een medische post in het dorp waarin naast een tandarts ook een huisarts gevestigd is. De mensen die er straks gaan werken zijn kennissen van hem, een arts en een verpleegkundige waarvan de vier dochters een paar maanden bij hem in huis hebben gewoond omdat ze moesten vluchten voor het oorlogsgeweld.

Moderne apparatuur is nodig

"De huidige apparatuur in de medische post is sterk verouderd en deze, voor Oekraïense begrippen, moderne tandartspraktijk is daarom meer dan welkom”, zegt Bisschop terwijl hij niet uitgekeken raakt op alle tandartsspullen die nog in de kasten en lades van de Deventer praktijk aanwezig zijn.
Rob Aa van de stichting Salland voor Oekraïne vult aan: “We horen vaak verhalen dat mensen in de Oekraïne helemaal niet meer behandeld kunnen worden omdat tandartspraktijken en huisartspraktijken gebombardeerd zijn. Spullen zijn kwijt geraakt of niet meer te krijgen. Daarom is het belangrijk om dit soort hulp die kant op te sturen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar ieder mens dat ermee geholpen wordt is er één.”

Gepensioneerd

De tandarts zelf vindt zijn schenking minder opmerkelijk. "Toen ik nog werkte, was de gedachte al bij mij opgekomen dat ik de praktijk aan een goed doel zou geven als ik zou stoppen met werken. Ik ben sinds twee jaar gepensioneerd en heb de praktijk al een keer eerder aangeboden aan de internationaal opererende stichting Dental Health International Nederland."
Maar die hadden op dat moment geen belangstelling en ruimte om de praktijk over te nemen. "Toen is alles twee jaar lang ongebruikt in mijn praktijk blijven staan, tot ik in contact kwam met de stichting Salland voor Oekraïne. Zo is het gekomen", aldus Rien van Koeveringe.
De Deventer tandartspraktijk stond al twee jaar te wachten op een goede bestemming
De Deventer tandartspraktijk stond al twee jaar te wachten op een goede bestemming © Marielle Beumer RTV Oost
Op de vraag waarom hij de spullen, die ook voor Nederlandse begrippen nog modern genoeg zijn om te gebruiken, niet verkocht heeft, zegt hij: "Verkoop zou kunnen, maar dan moet je er ook mee gaan leuren en advertenties zetten. Dan had de praktijk zeker nog wel wat opgebracht, maar daar had ik geen behoefte aan en zin in.”

Afgeschreven

Met name ook omdat hij de aanschafwaarde van de praktijk in de afgelopen tien jaar al helemaal afgeschreven had op de winst. Wat de totale restwaarde van de spullen is, weet hij ook niet precies, wel dat de spullen bij aanschaf bij elkaar meer dan anderhalve ton gekost hebben.
Zijn spullen komen nu dus dankzij de hulporganisatie uit Raalte terecht in een klein dorpje zo'n 50 kilometer van de grens met Wit-Rusland in het noordwesten van Oekraïne. “Een gebied dat gelukkig nog niet heel veel oorlogsschade heeft opgelopen, maar waar de mensen wel onder de constante dreiging van de oorlog leven", zegt Jan Bisschop die er zelf voor het laatst in november vorig jaar is geweest.
Complete inventaris praktijk gaat op transport
Complete inventaris praktijk gaat op transport © Marielle Beumer RTV Oost
De tandarts beseft dat de verhuizing van zijn praktijk geen eenvoudige klus is voor de hulporganisatie. "Tandartsen werken met fijn instrumentarium dat wordt aangedreven door micro-motoren. Dat betekent dat er in de praktijk overal elektriciteitsleidingen onder de vloer doorlopen. Verder gebruiken we water en lucht, daarvoor liggen ook veel leidingen in de grond die allemaal afgekoppeld moeten worden. Plus dat we speeksel en andere zaken continu moeten afzuigen en daarvoor staat ook nog een heel grote motor in de praktijk. Die moet ook mee.”

Omvangrijke klus

Jet is om die reden dat de bouwploeg, bestaande uit drie vrijwillige techneuten, deze week eerst nauwkeurig bekijkt hoe de praktijk uit elkaar en straks ook weer in elkaar gezet kan worden.
Iets waar Gerrit Strookappe, een van de vrijwillige bouwploegmannen, zijn hand niet voor omdraait. “Dat gaan we gewoon goed doen", zegt hij. Waar hij wel een beetje tegenop ziet, is de omvang van de stoelen met aanpalende apparatuur en het gewicht van die spullen. “Het past allemaal niet in zijn geheel door de deur, dus we zullen het allemaal uit elkaar moeten schroeven.”
"Ik sta er met mijn neus bovenop om foto's en filmpjes te maken”, zegt Jan Bisschop. "Dan kan ik de mensen in Oekraïne straks beter uitleggen hoe alles moet.” Hij realiseert zich dat het een behoorlijke klus zal zijn om de praktijk ook daar weer operationeel te krijgen. “Mijn ervaring is wel dat de Oekraïners inventief zijn. Ze hebben vaak niet de middelen, maar wel de kennis. Nou dat komt goed uit want de middelen gaan we ze medio april brengen", zegt hij met een grote glimlach.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.