Nieuws

Docent Montessori College Twente bliksemsnel ontslagen om oude grappen op internet

Montessori College Twente stuurt docent naar huis om seksueel getinte teksten
Montessori College Twente stuurt docent naar huis om seksueel getinte teksten © Jordi Heinen/News United
De nieuwe docent Nederlands van het Montessori College Twente Hengelo staat pas twee dagen voor de klas als de schoolleiding ingrijpt en hem linea recta naar huis stuurt. Reden? Leerlingen hebben hun kersverse docent gegoogeld en vinden extreme en seksueel getinte teksten van zijn hand op social media. Vanwege de ophef daarover ziet de directie zich genoodzaakt de docent op het matje te roepen en hem naar huis te sturen. En dat terwijl de school op de hoogte was van het bestaan van de teksten toen hij werd aangenomen.
De school heeft de ouders van de klassen waaraan de docent les gaf per brief geïnformeerd over het bliksemontslag. In de brief wordt de naam van betreffende leraar genoemd, maar niet inhoudelijk ingegaan op wat er op internet van hem te vinden zou zijn. Wel schrijft de school dat er een onhoudbare situatie is ontstaan door dingen die de docent in het verre verleden op internet heeft gezet.
Het regionale dagblad Tubantia beschreef de ontslagkwestie in een artikel, waarin een aantal gewraakte teksten van de docent voorbijkwam. Zo zou hij hebben geschreven: 'Blijf jullie poep-en-plasmasturbatieselfies vooral delen, ik krijg er maar geen genoeg van!'

Verontwaardiging

Opvallend echter zijn de tientallen verontwaardigde reacties onder het krantenartikel van mensen die zich ergeren over de handelswijze van de school. Het Montessori College Twente wordt een 'Brave Hendrikken-school' genoemd, met een 'deug-directie, deug-leraren en deugleerlingen'.
In verreweg de meeste reacties wordt het ontslag 'belachelijk' genoemd en wordt het voor de weggestuurde leraar Nederlands opgenomen. Een man die in Heino woont, in het verleden stadsdichter van de gemeente Raalte was en carrière als standup-comedian probeerde te maken.
In die hoedanigheid maakte hij wellicht wat al te frivool gebruik van zijn artistieke vrijheid door het plaatsen van confronterende, seksueel getinte grappen op social media. 'Niemand die daar destijds -10 jaar geleden- van schrok, je zou ze hooguit kunnen beschrijven als slechte grappen', is de teneur in de reacties van mensen die met hem meeleven.

Paniekvoetbal

De middelbare school in Hengelo, die zich afficheert als een moderne en dynamische school voor mavo-havo-vwo niveau, krijgt er van langs: 'Ruggegraat van een tuinslang', 'Paniekvoetbal' en 'Denk dat leerlingen echt wel wat meer gewend zijn hoor.'
De directie wordt verweten dat ze niet in gesprek is gegaan met docent, leerlingen en ouders. "Ze hadden allemaal om tafel moeten gaan zitten in de klas. Een gemiste kans om media-onderwijs in de praktijk te brengen en de kwestie als voorbeeld te laten dienen om leerlingen te laten zien wat internet doet met dingen die je hebt gepost, zelfs al is dat tien jaar geleden", zo valt in de reacties te lezen.

Goede referenties

De school wist van het verleden van de docent uit Heino en zijn prikkelende teksten op social media. Daarover is gesproken voordat de man als leraar werd aangenomen op school. Maar vanwege zijn goede referenties van andere scholen durfde de schoolleiding het wel aan. Totdat er direct na zijn aanstelling toch 'gedoe' ontstond over zijn teksten op internet en het besluit bliksemsnel werd genomen om weer afscheid van de docent te nemen.
De schooldirectie wil desgevraagd niet reageren op het verzoek om een toelichting waarom de docent werd ontslagen voor feiten die al voor zijn aanstelling bekend waren en ook uitvoerig zouden zijn besproken en gewogen.

Interne gesprekken

Nathalie Gerritsen van de Openbare Scholen Gemeenschap Hengelo (OSG), waarvan het Montessori College Twente deel uitmaakt, meldt dat er momenteel interne gesprekken worden gevoerd met de school. "Ook met betreffende docent."
In het belang van dat proces is het niet goed om hierover nu ook naar buiten toe te communiceren, verklaart ze. Of het kan betekenen dat de deur nog op een kier staat voor een mogelijke terugkeer van de docent, wil ze niet bevestigen. "Hij zou zijn ontslagen? Dat staat in de krant, ja. Maar hoe we als OSG met deze kwestie willen omgaan is onderwerp van de interne gesprekken die we eerst nog moeten voeren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.