nieuws

Tweede grafveld gevonden bij Dalfsen, van grote archeologische waarde

Tweede grafveld ontdekt in Dalfsen
Tweede grafveld ontdekt in Dalfsen
Naar nu pas bekend is gemaakt blijkt dat eerder dit jaar een tweede grafveld bij Dalfsen is ontdekt. Deze geheim gehouden archeologische vondst blijkt van enorme waarde.
In de buurt van Oosterdalfsen is bij opgravingen een Merovingisch grafveld blootgelegd. Dit is een klein grafveld van 1500 jaar oud uit de laat 5e, begin 6e eeuw. Eerder was al bekend geworden dat in de buurt van Dalfsen een groot graf veld van Hunebedbouwers was ontdekt.

Graven met veel bijgiften.

In het grafveld uit de Merovingische periode zijn acht graven met bijzondere inhoud ontdekt. Zo ligt er een man begraven in een houten kist samen met veel bijgiften. Een ijzeren ketel, een glazen drinkfles, een schildknop, lanspunten, een bijl en een zwaard met ingelegd handvat behoren tot de vondsten.
In een vrouwengraf werden onder meer vier mantelspelden en een ketting van barnstenen en glazen kralen aangetroffen. Aan twee andere doden is een sax, een slagzwaard, meegegeven in het graf.

Graven leeggehaald, vondsten geconserveerd

De graven zijn inmiddels allen gedocumenteerd en leeggehaald. De vondsten zijn overgebracht naar een
conserveringslaboratorium waar ze worden schoongemaakt, geconserveerd en nader onderzocht. De archeologen proberen nu het verhaal achter dit kleine grafveld te reconstrueren en de vragen wie hier is begraven en waarom te beantwoorden.

In het najaar worden de vondsten aan pers en publiek gepresenteerd door de gemeente Dalfsen, The Missing Link en ADC ArcheoProjecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.