Nieuws

Drama bij Grolsch Veste voorkomen: honderden amfibieën gered van de dood

Vrijwilligers pakten de padden voorzichtig op om later uit te zetten bij het water
Vrijwilligers pakten de padden voorzichtig op om later uit te zetten bij het water © RTV Oost
Tientallen vrijwilligers waren gisteravond actief langs de F35. Alle overstekende padden, kikkers en salamanders kropen langzaam de fietssnelweg over op weg naar het water. Maar tegelijkertijd fietsten daar ook duizenden FC Twente-supporters naar de Grolsch Veste. 'Een ultieme reddingspoging', aldus stichting Paddentrek Hengelo.
De afgelopen weken was het zo koud, dat amfibieën nog niet in actie kwamen. Maar nu de temperaturen steeds zachter worden, ontwaken ze uit hun winterslaap en trekken naar het water om te paren en hun eitjes af te zetten. In Hengelo gaan padden, kikkers en salamanders onder meer naar het Kristalbad. En dat is nou net een oversteekplaats die gisteravond levensgevaarlijk was.
Zo zag die 'ultieme reddingspoging' eruit:
Verkeersdrama bij Grolsch Veste voorkomen, honderden amfibieën gered van de dood
Want als het donker begint te worden, gaan deze beesten juist op pad. Rond datzelfde tijdstip, tussen zeven uur en half acht, fietsten er duizenden enthousiaste FC Twente-supporters naar het stadion. Om te voorkomen dat er de volgende ochtend honderden lijken van de straat moesten worden geplukt, trommelde coördinator Adri Schols tientallen vrijwilligers op.

294 levens gered

"Een amfibie is niet zo heel snel. Dus met al die fietsers die er nu overheen gaan, sneuvelt zeker de helft", vertelt Schols. Met in de ene hand een emmer en in de andere een zaklamp gingen vrijwilligers te werk. In het emmertje werden alle padden, kikkers en salamanders verzameld en later op de avond gezamenlijk uitgezet bij het water aan de overkant.
Rond half negen zat de missie erop. "Het begint nu kouder te worden dus dan kruipen ze de grond weer in. En de verkeersdrukte is natuurlijk voorbij. Dat is het belangrijkste." De winst van de avond? 294 overgezette amfibieën. "Ik mag wel van een succes spreken", aldus een tevreden Schols. "Als we er niet waren geweest, was de helft kapot gereden. Hier doen we het voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.