Nieuws

Ambitieus EICAS museum moet de Fundatie van Deventer worden

Museum EICAS aan de Nieuwe Markt in Deventer is gevestigd in de voormalige Hegius-school
Museum EICAS aan de Nieuwe Markt in Deventer is gevestigd in de voormalige Hegius-school © RTV Oost / Bart Kieft
Deventer had al de gezelligheid: museum De Waag, de IJssel en de historische binnenstad. Maar museum EICAS voor hedendaagse kunst moet daar een extra dimensie aan toe voegen. "Ik denk dat dit museum voor inwoners van Deventer én voor toeristen uit de Randstad een toevoeging is", zegt burgemeester Ron König.
Eigenlijk zijn ze in Deventer niet of nauwelijks jaloers op Zwolle. Maar als het gaat om museum de Fundatie, het Zwolse kunsticoon aan de Blijmarkt, ligt dat wellicht net even anders. Bij de officiële opening van EICAS aan de Deventer Nieuwe Markt, is directeur Koos Hoogland duidelijk. "Het zou heel eervol zijn als we het niveau van de Fundatie kunnen bereiken. Daar werken we met z'n allen hard aan."

Eigenwijze, authentieke stad

Museum EICAS werd zondag officieel geopend en is vanaf vandaag zes dagen in de week geopend. Vertrekpunt van de kunst in het museum is de Nul-beweging of Zero-beweging, moderne kunst vanaf de jaren '60. "We zijn geen lokaal museum, maar een museum met een Europese uitstraling", zegt initiatiefnemer Hoogland.
Museum Eicas ligt middenin de oude Deventer binnenstad
Museum Eicas ligt middenin de oude Deventer binnenstad © RTV Oost / Bart Kieft
Het museum, dat drijft op 85 ambitieuze vrijwilligers, wil kunst toegankelijker maken. Burgemeester Ron König van Deventer denkt dat EICAS past in zijn stad. "Moderne kunst past bij de eigenwijze en authentieke stad die Deventer is", zegt hij. "En daarbij is het bijzonder en leuk dat er zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn."
Op ontdekkingstocht in het gloednieuwe Deventer museum EICAS voor moderne kunst
Non-figuratief, onderzoekend en vernieuwend. Dat wil museum EICAS zijn. De openingsexpositie Informeel en Readymade sluit daarbij aan. Kunstenaar Ronald de Ceuster is vereerd dat hij zijn werk hier mag tonen. "Altijd spannend natuurlijk in een nieuw museum", zegt hij. "Ik heb hier een opstelling mogen maken die door het publiek aangepast mag worden. Dat is voor een kunstenaar enorm motiverend."

Mooie kunstroute

Met museum de Fundatie in Zwolle als groot voorbeeld hoopt het nieuwe museum extra toeristen uit heel Nederland en Duitsland te trekken. "Maar de Fundatie is een heel sterk merk, dus het zal wel even duren voordat je ook hier zo'n sterk merk hebt", zegt burgemeester König. "Maar ik zie het als een mooie toevoeging die Deventer echt kan helpen". Een mooie kunstroute langs de Fundatie, museum Eicas en museum More in Gorssel ziet de burgervader ook wel zitten. "Een paar dagen fietsen langs de IJssel en die prachtige musea bezoeken: heerlijk", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.