Nieuws

LTO: stikstofbeleid drastisch aanpassen, anders geen handtekening landbouwakkoord

LTO eist aanpassing stikstofplannen
LTO eist aanpassing stikstofplannen © RTV Oost
De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) wil dat het huidig stikstofbeleid ingrijpend wordt aangepast. Gebeurt dat niet, dan zet de koepelorganisatie geen handtekening onder het landbouwakkoord.
LTO-voorman Sjaak van der Tak zegt dat het met de enorme verkiezingswinst van BBB niet anders kan dan het roer omgooien: "Het stikstofbeleid zal aangepast moeten worden om het maatschappelijk draagvlakte vergroten. Willen we hier als agrarische sector uitkomen, dan zal het kabinet in de komende weken moeten bewegen.”

'Geen onteigening en deadline opschuiven'

Volgens de koepelorganisatie is het "heel terecht" dat premier Rutte heeft uitgesproken dat de electorale oproep niet onbeantwoord kan blijven. LTO sluit zich aan bij de standpunten van BBB dat gedwongen onteigening van boeren van tafel moet. Daarnaast moet de stikstofdeadline worden opgeschoven van 2030 naar 2035. “LTO houdt consequent vast aan 2035 zoals dat in de huidige wet als eindstreep staat beschreven", zegt Van der Tak.
In de plannen rond stikstof moet nog verder worden geschoffeld als het aan LTO ligt. Het rekenmodel van Aerius met de kritische depositiewaarde (KDW) moet anders. Volgens LTO zijn de instrumenten nu juridisch in beton gegoten: "Het verabsoluteren van deze instrumenten gooit het hele speelveld op slot en roept alleen maar kritiek op."

'Nu doorpakken'

De land- en tuinbouworganisatie lijkt met de stellingname vandaag een beetje plaats te nemen op het 'achterzitje' bij de politieke verkenningen en besprekingen na de verkiezingen van de Provinciale Staten, waarbij BBB de grote winnaar is geworden. Ook andere boeren belangenorganisaties roeren zich over de stikplannen en het landbouwakkoord. Agractie is zeer kritisch en de Dutch Dairy Board (DDB) stapte uit het landbouwakkoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.